het gaat goed met de steenuil in overijssel

De steenuil doet het goed in Overijssel. Afgelopen jaar zijn maar liefst 960 broedparen in Overijssel geteld. Dat meldt Landschap Overijssel. Ruim 80 procent van de broedsels is succesvol uitgekomen. Dit is goed nieuws, aangezien het niet altijd goed is gegaan met dit kleinste uiltje van Nederland. De steenuil leeft in het agrarische gebied en vindt zijn voedsel in boomgaarden, tussen hagen en in kleine weilandjes. Dit leefgebied is de afgelopen jaren sterk onder druk komen te staan. In Overijssel zijn daarom 22 werkgroepen actief die de steenuil beschermen. Ze doen dit met hulp van Landschap Overijssel. Meer informatie staging2.landschapoverijssel.nl

Steenuilenwerkgroepen

In Overijssel zijn ruim 175 vrijwilligers actief voor de bescherming van steenuilen. Zij hangen onder andere steenuilenkasten op bij boerenerven. In deze kasten kunnen de steenuilen hun nest maken en veilig broeden. Daarnaast adviseren ze bewoners van het platteland hoe ze hun omgeving zo geschikt mogelijk kunnen maken voor de steenuil. Vervolgens houden ze de ontwikkelingen van de steenuil nauw in de gaten. Van mei tot half april worden de steenuilen en hun jongen geteld en worden de jongen geringd. Landschap Overijssel begeleidt de vrijwilligers met advies en het beschikbaar stellen van steenuilenkasten. Voor 2013 zijn weer 150 nieuwe steenuilenkasten aangeschaft.

Leefomgeving van de steenuil

Een steenuil broedt in oude schuurtjes, in holen van knotbomen en in nestkasten. Zijn eten vindt hij in boomgaarden, onder hagen en heggen en in kleine weilandjes. Omstaande bomen en struiken zijn belangrijk, ze zorgen voor een goede leefomgeving voor de prooidieren van de steenuil. De leefomgeving van de steenuil verandert, waardoor de uil het moeilijker krijgt. Oude schuurtjes worden afgebroken en er zijn steeds minder knotbomen, boomgaarden en houtwallen. Bewoners uit het buitengebied die zelf wat willen doen voor de steenuil kunnen terecht op staging2.soortenopdekaart.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.