fotograaf voor de camera johan wolff

aal.

Is er een sport die hij nog nooit heeft gefotografeerd? “Boksen, ” vertelt Johan. “Voor de kick zou ik dat nog wel een keer willen doen.” De passie van Wolff ligt met name in de sportfotografie, hij legt het ontstaan van die passie uit. “Dat weet eigenlijk niemand, het is me ook niet echt meer aan te zien, maar ik ben zelf redelijk sportief geweest. Ik heb acht jaar aan wedstrijdzwemmen bij de Oostdobbers gedaan, een jaar of vier en een half gevoetbald bij Rohda, aan windsurfen gedaan en vervolgens ben ik gaan paardrijden. Sinds 1980 doe ik aan tennis, dat is de enige sport die ik nu nog beoefen. Ook help ik in Raalte op donderdag mee met de rolstoeltennis.”

Over sport an sich laat hij geen twijfel bestaan. “Ik vind sport gewoon fantastisch. De prestatie die je kunt leveren, het teamgevoel en het sociale aspect dat in teamsport zit.” Geen verrassing dat hij zich toelegde op de sportfotografie dus. Wat hij probeert vast te leggen? “Emotie. Emotie is het leukst om te volgen. Ik probeer de emotie van de koppen af te kijken. De moeheid bij de 10 kilometer van het Sallands Cross Circuit bijvoorbeeld, of een doelpunt bij het voetbal.”

Op zijn verlanglijstje heeft Johan nog één naam staan. “Wat ik heel graag zou willen schieten is een mooie actiefoto van Roger Federer. Hij is een voorbeeld voor het tennis. Als je ziet hoe zijn carrière is verlopen, begonnen als wildebras en nu een voorbeeld voor de sport. Een technische speler, geen rammer zoals veel toppers nu.”

Zijn brood verdient Wolff niet met de fotografie. “Nee, helaas niet. Was dat maar waar.” In het dagelijks leven is hij adviseur beroepspraktijk bij Fundeon. “Ik probeer leerbedrijven te erkennen, ze in stand te houden, instroombevordering in de bedrijfstak bouw en infra en ik geef trainingen en cursussen voor begeleiders.”

We vroegen Johan twee van zijn mooiste foto’s mee te nemen. Die staan bij dit artikel. Als eerste het meisje in het gele shirt. “Dat meisje kwam over de streep na drie kilometer. Dat is toch fantastisch hoe dat kind nog kijkt. Dit is de emotie die ik vast probeer te leggen. En niet omdat ze toevallig een Rohda-shirt aan heeft,” grapt hij. De andere foto die hij heeft uitgekozen is veelbesproken. Een foto van Erben Wennemars tijdens de crossloop in Luttenberg. “Ik zag hem al lopen, ik zat achter een struik. Ik zag Erben en die man er achter en ik zag dat de achterste man wat met zijn hand deed. Ik kon niet precies zien wat, ik dacht: Gewoon blijven schieten. Thuis zag ik pas welk gebaar hij maakte. De reacties achteraf, ook die van Erben, waren hartstikke leuk.”

Wie meer over Johan Wolff wil weten, meer werk van hem wil bekijken of met hem in contact wil komen, kan naar staging2.abordfotografie.nl gaan. Mailen kan naar abord.fotografie@hetnet.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.