fotograaf geeft tips voor de carnavalsfoto

Het is carnaval en bij carnaval denk je aan feest, drank, hossen en dansen natuurlijk. Het perfecte moment om wat mooie foto’s te maken. Maar waar moet je op letten om een mooie carnavalsfoto te maken? De Fotograaf uit Raalte geeft je hieronder tips.

‘‘Het eerste is de kunst van het weglaten. Een veel gemaakte fout is dat er te veel op de foto staat. Het gaat erom het onderwerp dichterbij te halen: een groepje in de optocht, toeschouwers langs de kant. Nadeel van inzoomen is dat je flink wat licht verliest en dat loop je het risico dat het beeld bewogen en dus onscherp wordt.

Om dit te voorkomen hebben de camera’s een soort automatische gevoeligheidsinstelling, die loopt van 100, 200, 400, 800 en 1600 iso. De camera kiest op de “Auto” stand dan zelf de ideale instelling. De modernste camera’s hebben zelfs nog veel hogere gevoeligheden. Je kunt natuurlijk ook zelf die gevoeligheid hoger zetten, zodat je weet dat het ook werkelijk iets uitmaakt.

Bij foto’s in het feestgedruis van een kroeg is dit al niet anders: zet die gevoeligheid rustig op 800 en zorg dat de lens van de camera schoon is; een beslagen of vieze lens geeft wazige foto’s. Let hier vooral op bij het in- en uitlopen van de horecagelegenheden, want dan beslaat immers de lens van de camera nogal eens.

Binnen moet eigenlijk altijd worden geflitst. De flitser van de digitale compactcamera’s heeft echter wel een beperkt bereik. Zorg dat je niet verder dan drie meter van het onderwerp staat en niet dichterbij dan een meter. Handig is om altijd op verschillende afstanden foto’s te maken, dan is de kans groter dat er een geslaagde bij zit.’’

De mooie gemaakte plaatjes kun je natuurlijk insturen bij de fotoactie ‘Koud kunstje’. Dit kan heel simpel via fotograaf.sallandcentraal.nl. Hier kun je ook alle ingezonden foto’s bekijken. En daar zitten een paar hele mooie tussen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.