dodaars wintergasten in salland

Dodaars, eerlijk gezegd hadden we er nog nooit van gehoord. Maar onze vogelkenner Gerard Broekgerrits wel. Die ziet ze de laatste tijd vaker dan vroeger. Gerard vindt dat het vermelden waard. En daarom wij dus ook.

Broekgerrits: “Jaren geleden zag je nooit dodaars in Salland, de laatste jaren zijn er steeds meer te zien in de watergangen. Ook in het Overijssels kanaal heb ik ze dit jaar op meerdere plaatsen gezien. In een strenge winter van de laatste jaren heb ik in de Hondemotswetering vanaf de rioolwaterzuivering tot aan de vertakking ter hoogte van de Amerikaanse Windmolen er een keer zeven geteld. Ook in de wetering bij de molen heb ik ze wel eens gezien.”

Dodaars zijn in Nederland jaar- of standvogels, ze verlaten het land dus niet. Maar volgens Broekgerrits zijn het voor deze streek wintergasten, “’s zomers heb ik er hier nog nooit één gezien.”

Als gezegd, we kennen de vogel niet, daarom even en omschrijving: Dodaars hebben de vorm van een badeendje. Het is een futensoort, ze dragen hun jongen net als de gewone fuut de eerste tijd (voor de veiligheid en waarschijnlijk voor het warm houden) op hun rug. Jongen worden nog wel eens gepakt door waterratten en snoeken.

Het zijn schuchtere vogels. En daarom hebben we er geen foto van Broekgerrits bij geleverd gekregen. Gerard zag ze niet vliegen, nee: iedere keer als hij er een op de foto wilde zetten, dook het beestje snel onder water. “Dat doen ze, die dodaars,” weet Broekgerrits te vertellen. “Dodaars duiken altijd direct onder water als ze iemand in de buurt zien en blijven dan een lange tijd onder water.

De Hondemotswetering, bij de Amerikaanse windmolen, daar is Broekgerrits helemaal thuis. “Vorig jaar hebben Anton Eektimmerman en ik daar ook nog een paar grote zaagbekken gezien, dat zijn de laatste jaren ook wintergasten hier in Salland. De eerste grote zaagbek die ik in de regio heb gezien? Dat was in de zeer strenge winter van 1996 op 1997.”

Broekgerrits vindt het vrouwtje mooier dan het mannetje. Bij mensen zijn we dat wel gewend. Maar bij vogels is het mannetje meestal mooier dan het vrouwtje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.