de kort wil weten wat sanering kostte

Hans de Kort wil weten wat de sanering van het stortgat aan de Heesweg 44/44a kostte. Daarom heeft hij zich tot de Raalter gemeenteraad gewend. Eerder viste De Kort achter het net, want het Raalter college van B&W wees zijn verzoek op openbaarmaking af. Hij vestigt zijn hoop nu op de volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad.

Hij schrijft: “Per brief van 13 februari deelt het college mij mede dat die kosten bekend zijn en dat het u, de gemeenteraad, daarvan op de hoogte heeft gesteld, zij het onder oplegging van de veelbesproken Raalter geheimhouding. Graag zou ik van u willen weten wannéér het college u die geheimhouding heeft opgelegd en in wélke eerst daarop volgende raadsvergadering u die geheimhouding hebt bevestigd.”

De Kort gaat er van uit dat de geheimhouding overeind blijft en verzoekt de politici daarom om deze op te heffen om een aantal redenen. “Het door het college vermelde argument dat openbaarmaking van deze informatie een negatief effect kan hebben op de onderhandelingen met Haarman, houdt geen stand. De heer Haarman zal immers willen weten welke kosten de gemeente concreet heeft gemaakt en gelijk heeft hij. De saneringskosten zullen evident hoger zijn dan het in het schikkingsvoorstel aan Haarman vermelde bedrag. Het openbaar maken van die kosten kan alleen maar in het voordeel werken van de Raalter inwoners. Het verhoogt immers de druk op de onderhandelingen.”

Ook vindt hij dat de Raaltenaren recht hebben op informatie. “De Raalter inwoners hebben het volledige recht te weten hoe groot het verschil is tussen de daadwerkelijke, complete, saneringskosten, inclusief de vele ambtelijke uren en de kosten die door externe adviesbureaus voor de vele onderzoeken en rapporten zijn gemaakt. Het Raalter gemeentebestuur wekt opnieuw de indruk dat geheimhouding wordt gebruikt/misbruikt om bestuurlijk onvermogen te verdoezelen. Alles duidt erop dat het helemaal niet gaat om schade te voorkomen voor ons burgers. Het tegendeel lijkt eerder het geval.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.