Home / archiefcentraal / actieprogramma voor verbetering veiligheid rwzi

actieprogramma voor verbetering veiligheid rwzi

ren. Dat naar aanleiding van de explosie op 21 oktober en alle onderzoeken die daarna volgden.

Allereerst moet het ‘algemeen bewustzijn met betrekking tot gasveiligheid’ verbeterd worden. Daarnaast worden installaties aangepast zodat ze het gewenste veiligheidsniveau bereiken. Ook moet het beheer en onderhoud van de installatie verbeterd worden. Tot slot moet informatie beter beschikbaar worden en het beheer van documenten beter.

Het waterschap trekt in een persverklaring het boetekleed aan. “Het dagelijks bestuur betreurt in ernstige mate dat de fouten zijn gemaakt en mede daardoor een situatie is ontstaan die tot de explosie heeft geleid. Het gaat in de opvatting van het dagelijks bestuur niet alleen over de feitelijk gemaakte fouten, maar ook over de achterliggende oorzaken zoals deskundigheid, veiligheidsbesef en cultuur in de organisatie van het waterschap.”

“Er was bij de gasinstallatie van de RWZI Raalte geen reden om te veronderstellen dat er extra risico’s in het geding waren met betrekking tot gasveiligheid. Achteraf moet het dagelijks bestuur echter constateren dat het waterschap op het punt van gasveiligheid de bedrijfsvoering onvoldoende op orde had. Bepaalde beslissingen werden bij het uitvoeren van projecten en tijdens de beheersfase niet voldoende op elkaar afgestemd. Tevens zijn gasalarmsignalen onvoldoende opgevolgd.”

Het dagelijks bestuur wil dat de veiligheid van de gasinstallaties wordt verbeterd en dat de bestaande procedures voor gasveiligheid worden aangescherpt. Direct na de explosie is een aantal maatregelen genomen op de gasbedrijven van de RWZI’s Kampen, Zwolle en Deventer.

Lees ook

Lezing in Holstohus over Zwitserse kunstenaarskolonie

OLST – Anjette van de Ven van Bureau KunstVenster verzorgt op maandag 25 oktober een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.