wilco boksebeld verzorgt tuinontwerpworkshops

Wilco Boksebeld van Bladgoud Tuinen gooide het onlangs over een andere boeg. Behalve dat hij zich vooral op het ontwerpen ging richten en de uitvoering overliet aan zijn hoveniers, geeft hij nu ook tuinontwerpworkshops onder de naam ‘Tuinen met een verhaal’. Wilco runt al zeventien jaar zijn tuinbedrijf vanuit zijn boerderij op de grens van Lettele en Heeten en zal tijdens de workshops zorgen voor eigen muziek en zang en ook zijn capaciteiten als lid van cabaretgroep Zwiekoteboebo komen daarbij van pas. “Theater en tuinen, daar draait het om in mijn leven.”

De deelnemers aan de workshop gaan zelf aan de slag met nieuwe ideeën voor hun tuin, daarbij ondersteund door muziek en zang van Boksebeld. “Gezellig met appeltaart en in de loop van de avond een glaasje wijn”, stelt Wilco. “Als mensen tegenwoordig iets nieuws willen met de tuin, gaan ze vaak naar de bouwmarkt of het tuincentrum om zich nieuwe tegels, eenjarige planten en een schutting aan te schaffen. Daartoe aangemoedigd door de vele commerciële tuinprogramma’s op tv. Vervolgens raken ze nogal eens teleurgesteld, want het is toch niet geworden zoals op tv. In plaats van uit te gaan van een product, begin ik met de vraag: wat wil iemand beleven in de tuin?”

Wat voor herinnering iemand als kind aan zijn tuin heeft, wat het probleem is van de huidige tuin en welke dromen iemand heeft van de toekomstige tuin zijn de beginvragen bij Boksebelds ‘Tuinen met een verhaal’. “De meeste mensen zien zichzelf met een bakje koffie en een boek in een hoekje van de tuin zitten. Niemand zegt: Ik zie mezelf staan schoffelen. Onderhoudsarm is dus een veelvoorkomende wens.” Volgens Wilco betekent dat niet per definitie een betegelde tuin of een grindbak. “Als je de juiste planten inplant, heb je het minste onderhoud.”

Boksebeld legt uit hoe muziek het tuinontwerpen kan ondersteunen. “Er zijn veel gelijkenissen: in een mooie tuin zit ritme, net als in muziek. Hier een hortensia, ergens anders weer één. Logica moet er ook in zitten, een liedje moet kloppen, net als een tuin. En net zoals de tekst van een liedje iets vertelt, houdt een goed ontworpen tuin ook een verhaal.” Hij beleeft zelf veel plezier aan zijn muzikale tuinworkshops, maar heeft ook tevreden deelnemers: “Kijk maar naar de foto’s op de website. Je ziet vooral vrolijke, lachende gezichten.”

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op staging2.bladgoud-tuinen.nl De eerstvolgende workshop is op woensdag 23 Januari van 20.00 tot 22.30 uur in Heeten.