welk dorp maakt grootste sneeuwbouwwerk

“Ik heb met twee andere horecaondernemers uit andere dorpen contact gehad”, vertelt Jan. “Gewoon om even te polsen of er belangstelling bestaat. Ze waren heel enthousiast, maar konden nog niet garanderen dat ze meededen. Het moet immers wel allemaal met stoom en kokend water gebeuren. Wij hebben het geluk dat we middenin het dorp een prachtige weide hebben, niet iedereen heeft zo’n locatie. Een collega uit een ander dorp waarschuwde me echter meteen: ‘Wij hebben meer sneeuw dan jullie’.”

Dat is precies het sfeertje dat Jan zoekt. Een beetje competitie is immers nooit verkeerd. “Ik ben op het idee gekomen nadat iemand me een foto liet zien die op Facebook staat”, vertelt hij. “Leon Dijkman uit Luttenberg had een heel bouwwerk in de tuin van zijn huis gemaakt. Dan ga je aan het denken: ‘Als we zoiets nou eens proberen met jong en oud, hoe groot kan het dan wel niet worden?’ Vervolgens pleeg je een paar telefoontjes en blijk je ineens op heel veel medewerking en enthousiasme te mogen rekenen.”

Loonbedrijf Grefelman heeft inmiddels toegezegd deze week alle sneeuw die er op het landje ligt op een grote hoop te zullen schuiven. Mocht er extra sneeuw nodig zijn, kan dat volgens Jan ook geregeld worden. Alle Luttenbergers, jong en oud, zijn vanaf 14.00 uur welkom op het Kerkenlaentie. Met wat machinale assistentie moet de hoop heel hoog kunnen worden. “Als iedereen een schep meeneemt, komen we vast een heel end.” De bouwers krijgen allemaal een gratis kom snert aangeboden door Grefelman en De Schoenmaker.

Wat de sneeuwsculptuur gaat voorstellen, weet Jan nog niet. Verwacht in elk geval geen al te kunstzinnige resultaten, want hierbij geldt vooral: ‘size does matter’. Jan hoopt ook op de hulp van vele van zijn stamgasten. “Die kunnen zich een middagje weer helemaal kind voelen. Ach, dan weet je hoe het gaat. Het zou, als het sneeuwbouwwerk klaar is, zo maar eens uit kunnen draaien op het grootste sneeuwballengevecht van Salland. En natuurlijk hoop ik dat ze in de andere dorpen van Salland ook aanhaken. We zullen het zien.”

Ook een poging wagen in je eigen dorp? Geen enkel probleem. Wel de vraag om vooraf even contact op te nemen met Café de Schoenmaker, tel: 0572-301219 (ivm afstemming).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.