vijfde slipjacht in haarle

De Koninklijke Jacht Vereniging houdt in samenwerking met de Stichting Manege Haarle op woensdag 30 januari voor de vijfde maal een slipjacht. De slipjacht zoals die in Nederland wordt verreden is een imitatie van de Engelse vossenjacht. Voor mensen die de jacht willen volgen, is er op 30 januari vanaf 12.00 uur in de manege een gratis routekaart af te halen. De route gaat in een grote boog om het dorp Haarle heen en is ongeveer dertig kilometer lang. De slipjacht wordt om 13.00 uur officieel geopend door wethouder Coes bij de manege in Haarle.

Er is voor deze imitatievorm van de jacht gekozen, aangezien het in Nederland niet is toegestaan om met een meute honden achter vrij bewegend wild te jagen. Door de steeds drukker wordende infrastructuur en afrasteringen wordt het zelfs gevaarlijk als er een willekeurige route verreden zou worden.

Zoals het woord ‘slipjacht’ al doet vermoeden wordt er niet achter levend wild gejaagd, maar achter een sleep (slip). Deze slip is samengesteld uit een jutte doek met daarin stro vermengd met vossenmest. Deze slip heeft dus wel de echte geur van een vos. Ongeveer een half uur voor aanvang van de jacht wordt de slip door een ‘sliptrekker’ te paard aan een lang touw door de bossen en velden getrokken. Om door deze gebieden te mogen rijden heeft de organisatie ruim van te voren aan alle betrokken landeigenaren en overheidsinstanties toestemming gevraagd. Zonder die toestemming wordt er niet gejaagd in die velden en bossen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.