tijenraan is een drama voor raalte

Om kosten te besparen zouden de tarieven van het bad omhoog moeten, zou het bad beperkter open moeten en daarnaast moeten er veel minder uitzendkrachten ingehuurd worden. Zelfs het afschaffen van de verwarming van het zwemwater van de Tippe wordt als besparingsoptie in het onderzoek genoemd.

Allebei de gemeentelijke zwembaden en de organisatie achter Tijenraan, sportbedrijf Raalte, krijgen er in het onderzoek flink van langs. In het Sportbedrijf wordt volgens de onderzoekers niet slagvaardig gewerkt, er wordt niet naar de lange termijn gekeken, de personeelsadministratie is een zooitje, er is geen enkel zicht op onderhoudsuitgaven, de personele formatie is niet op de actuele situatie afgestemd, er is sprake van versnipperde verantwoordelijkheden en gebrekkige managementinformatie. Het advies van de onderzoekers is om het Sportbedrijf te verzelfstandigen.

Ook Zwembad de Tippe in Heino blijkt een hoofdpijndossier. Ondanks het feit dat het bad voor een openluchtbad een ruime openstelling van 20 weken kent, geven bezoekers aan dat de ‘mooi weer’-regeling onduidelijk is. De personeelslasten van het bad waren in 2011 veel te hoog, hoewel de exacte personeelslasten niet eens bekend zijn. Het elektraverbruik van de Tippe is knap hoog en ook het waterverbruik is aan de hoge kant. Ook is de verhouding tussen baten en lasten van het bad niet in orde.

De onderzoekers bevelen aan om kosten te besparen door de Tippe minder weken per jaar open te laten zijn, de ‘mooi weer’-regeling te verbeteren, de waterverwarming af te schaffen en meer vrijwilligers in te zetten.

De voorgenomen bezuiniging van de gemeente à 330.000 euro op de gemeentelijke zwembaden is niet haalbaar binnen de huidige exploitatie van de zwembaden. Daarvoor zou het advies zijn om de baden de privatiseren, maar stellen de onderzoekers, de maatschappelijke functies van de zwembaden is bij verzelfstandiging beter gewaarborgd dan bij privatisering. Ook zou verzelfstandiging het beste evenwicht bieden tussen maatschappelijk en financieel rendement. Ook zou een zelfstandig sportbedrijf de gemeente geld kunnen besparen, het advies aan de gemeente is dan ook om dat te doen.

Volgende week donderdag beslist de gemeenteraad over de toekomst van de gemeentelijke zwembaden en het sportbedrijf. Het voorstel van het college van B&W is om een verzelfstandigingsplan voor het hele sportbedrijf op te stellen. Ook willen de bestuurders voorstellen om bijna alle voorgestelde bezuinigingsmaatregelen van de onderzoekers door te voeren. Alleen het voorstel om de verwarming van het zwemwater van de Tippe wordt bij voorbaat afgewezen.

De SP laat voorafgaand aan de vergadering al weten niet zomaar in te willen stemmen met deze voorstellen. “Wij zijn van oordeel dat de gemeente de administratie zo slecht op orde heeft dat er geen goed overzicht is, de mensen op posten zitten die cijfers moeten aanleveren het niet kunnen of er geen zin in hebben en met de CAO van de badmeester niks mis is en het college deze gewoon moet naleven,” aldus de SP.

De SP dient een voorstel in waarin het college opgeroepen wordt om ervoor te zorgen dat met eigen personeel de administratie op orde komt en de raad bij de Perspectiefnota te informeren over de stand van zaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.