raalte zet in op recreatie en toerisme in 2013

Wandelen en fietsen moeten Raalte en ook Salland in 2013 op de toeristische kaart gaan zetten. Als het aan burgemeester Piet Zoon ligt, wordt Raalte in 2014 ‘Wandelgemeente van het jaar’. De aanmelding voor dat predicaat gaat naar verwachting 1 september van dit jaar de deur uit.

In november 2012 heeft de Raalter gemeenteraad besloten het accent van haar toeristisch en recreatief beleid te leggen op promotie in plaats van dienstverlening. Er moest een kanteling in het beleid plaatsvinden door het verdwijnen van de VVV-kantoren uit de gemeente.

Samen met Olst-Wijhe en Deventer wordt er nu ingezet op een groots wandelnetwerk dat na voltooiing maar liefst 680 kilometer aan wandelplezier biedt. Dit jaar wordt er een Sallandse wandel-app voor op smartphones gelanceerd, wordt het wandelnetwerk uitgebreid, krijgen bestaande wandelroutes nieuwe paaltjes, wordt er een symposium georganiseerd om Salland een echte wandelstreek te laten worden en worden ondernemers uitgedaagd mee te denken om meer toeristen naar deze regio te trekken.

Ambitieus, maar niet verrassend. Wie de koers van Raalte van de afgelopen jaren bekijkt, concludeert al snel dat er voluit wordt ingezet op toerisme. Ook de fietstoerist wordt dit jaar bediend: Bijna alle bewegwijzering voor toeristen wordt vernieuwd. Dat gebeurt nog voor de zomer. Ook is het fietspad langs het kanaal tussen de Ganzepanbrug en Laag Zuthem is nog voor de zomer gebruiksklaar.

Op 17 januari belegt de gemeente een bijeenkomst in Zwakenberg waarvoor ondernemers uit de toeristische en recreatieve sector uitgenodigd zijn. Ook Henk van Voornveld (directeur van Marketing Oost), provincie Overijssel, de organisatie van de Sallandse Wandelvierdaagse en wandelorganisatie Nederland schuiven aan. De Raalter burgemeester heeft die avond twee petten op: burgemeester van Raalte en voorzitter van Recreatiegemeenschap Salland.

Doel van de bijeenkomst is om samen creatieve recreatieve ideeën te verzinnen om Salland (nog) meer te profileren als toeristisch gebied. Wandelen en fietsen worden daar belangrijke pijlers van. “Maar ook evenementen als Stöppelhaene, de aspergemanifestatie en Ribs & Blues maken de regio aantrekkelijk,” stelt Zoon. Ribs & Blues en Stöppelhaene zijn kansrijk als het gaat om het verkrijgen van een nieuwe subsidie van de provincie, een regeling voor grote culturele evenementen. Daarnaast hoopt Zoon op lokale initiatieven. “Denk bijvoorbeeld aan een streekmarkt met allemaal streekproducten.”

Om ‘Wandelgemeente van het jaar’ te worden, moet er volgens Zoon nog wel één en ander gebeuren. “Je moet je als gemeente op het gebied van wandelen meer dan verdienstelijk hebben gemaakt. Ik denk dat we na de investeringen in het netwerk, de app, de bewegwijzering en met een evenement als SW4D dat predicaat verdienen.” En áls Raalte dan wandelgemeente wordt, dan verwacht Zoon een grotere toeloop van toeristen naar de regio. “Met het predicaat en een sluitend netwerk trek je mensen naar je regio en krijg je meer mensen aan het wandelen. En dat heeft weer een economisch effect, want al die wandelaars moeten ook ergens verblijven en consumeren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.