raalte tegen akkoord tussen rijk en vng

emeenten, stellen B&W. De Wet Houdbare Overheidsfinanciën (Wet Hof) tast de gemeentelijke autonomie te veel aan en het btw-compensatiefonds en de wet schatkistbankieren kosten de gemeenten veel geld, stelt het college verder.

De gemeente Raalte vindt dat het rijk eerder gemaakte afspraken over bezuinigingen schendt. Gemeenten hebben met het rijk afgesproken dat zij naar evenredigheid mee bezuinigen met het rijk via de zogenoemde trap-op-trap-af-systematiek. Op grond van die afspraak is in het regeerakkoord zo’n 300 miljoen euro bij de gemeenten weggehaald.

Daarnaast bezuinigt het rijk nog eens bijna 800 miljoen op het gemeentefonds zonder dat het takenpakket voor gemeenten kleiner wordt, zo stelt het college van B&W van Raalte. Tegelijkertijd gaan er op sociaal gebied enorm veel nieuwe taken naar de gemeenten, bijvoorbeeld op het gebied van de Jeugdzorg, de Wet Sociale werkvoorziening en de WAJONG. Ook de begeleiding en dagbesteding gaan van de AWBZ naar de WMO, waarbij de huishoudelijke verzorging grotendeels wordt geschrapt en ouderen en gehandicapten niet langer in verzorgingstehuizen terecht kunnen, maar zelfstandig thuis moeten blijven wonen.

Deze totale operatie gaat met enorme kortingen gepaard. Voor heel Nederland gaat het om ruim 2,5 miljard, en voor Raalte dus om meer dan 5 miljoen euro korting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.