professionele tips voor winterse fotos

Al die mooie winterse plaatsjes buiten achter het raam zijn om van te genieten. Maar hoe leg je die plaatjes nu het beste vast op de gevoelige plaat? De Fotograaf in Raalte geeft een keer in de zoveel tijd tips om de mooiste foto’s te maken. Deze keer gaat over het de instelling van een camera, aangezien dit volgens Frank Smit van De Fotograaf vaak de reden is dat foto’s tegenvallen als we ze terugkijken.

Frank: ‘‘Elke camera heeft een zogenaamde witbalans instelling, die bijna altijd op automatisch staat. Niks mis mee natuurlijk, behalve in extremere omstandigheden zoals sneeuw. Daarom hebben veel camera’s een speciale instelling voor sneeuw of strand. De overeenkomst is natuurlijk: veel licht! Het scheelt al een heleboel als je de camera daarop instelt. Bij camera’s die deze stand niet hebben, kun je de witbalans ook handmatig anders instellen en gewoon op het lcd-scherm kijken wanneer de sneeuw mooi wit is.’’

‘‘Een ander probleem met foto’s in de sneeuw is dat het onderwerp in de sneeuw te donker wordt weergegeven. De oorzaak is simpel: de camera ziet veel licht (de sneeuw) en gaat de belichting donkerder maken, waardoor het onderwerp, dat vaak al donker is, nog meer onderbelicht wordt. Als het onderwerp dichtbij is, kun je dit oplossen door de flitser handmatig aan te zetten. Het lijkt raar om in de sneeuw bij zonlicht toch te flitsen, maar het resultaat is soms verbluffend. Is het onderwerp verder weg, dan kun je op de meeste camera’s met de + en – instelling de belichting corrigeren. De plus is meer licht, de min is minder licht. Zet de camera dus gerust eens op +1 of +2 en probeer het uit. Niet vergeten om hem later weer terug te zetten op nul natuurlijk.’’

‘‘Nog wat tips: probeer kleurcontrast te vinden; iemand in een knalrode jas komt beter uit in een sneeuwlandschap dan iemand in een zwarte jas. Zorg dat de accu van de camera volledig opgeladen is en neem een volle reserve accu mee. Een accu heeft namelijk bij lage temperaturen 30% minder rendement, dus is veel sneller leeg. Probeer verder dunne handschoenen te dragen, dat is handiger om de camera te bedienen. En pas op met vocht door sneeuw of condens; daar kan de elektronica van de meeste camera’s slecht tegen!’’

Als je dan hele mooie plaatjes hebt geschoten, kun je bij De Fotograaf voor minder dan twee euro een vergroting laten maken om bijvoorbeeld als kunst aan de muur te hangen. Ga allen de sneeuw in en probeer de tips eens uit. Foto’s van de winterse plaatjes kun je insturen in de fotoactie ‘Koud kunstje’. Wie weet win je dan ook nog een fotoshoot bij De Fotograaf. Insturen kan heel simpel via fotograaf.sallandcentraal.nl. Hier kun je ook de andere inzendingen bekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.