nieuwjaarsbijeenkomst vvd in teken ijssellinie

De nieuwjaarsbijeenkomst van de VVD-afdeling Olst-Wijhe op donderdag 17 januari staat in het teken van de IJssellinie. Hans de Bruijn uit Olst, al lange tijd vrijwilliger en tot voor kort bestuurslid van de Stichting De IJssellinie, verzorgt een inleiding over de verdedigingslinie die in de jaren ’50 en ’60 een onverhoopte opmars van ‘de Russen’ had moeten stoppen.

Dat had moeten gebeuren door een brede strook grond op beide oevers van de rivier onder water te zetten. Om dat mogelijk te maken zou in tijden van geringe aanvoer al het water van de Rijn, die bij Spijk ons land binnenkomt, door de IJsselvallei worden geleid. Daartoe zouden de Waal (bij Bemmel) en de Nederrijn (bij Arnhem) met enorme stuwen worden afgesloten. Vanaf de stuw bij Olst-Welsum zou een stromende inundatie ontstaan. Dat wil zeggen dat een enorme hoeveelheid water vrij kon afstromen richting Zwolle.

Stroomopwaarts zou het water stilstaan in zogenoemde kommen. De gemiddelde afvoer van de Rijn is ongeveer 2200 kubieke meter per seconde. Tijdens het extreme hoogwater van 1995 was dat ruim vijf keer zo hoog. Van het Rijnwater gaat een negende deel naar de IJssel.

De VVD heeft voor het thema ‘IJssellinie’ gekozen omdat toerisme en recreatie een belangrijk item vormen in de gemeente Olst.

De Stichting IJssellinie is een particulier initiatief, dat beoogt de verdedigingslinie uit de Koude Oorlog (1950-1968) in stand te houden, als monument van een nabij, maar nog deels onbekend verleden. Anno 2012, met televisie, internet en talloze andere wijzen van communicatie, kunnen we ons nauwelijks voorstellen dat het nog maar enkele tientallen jaren geleden mogelijk bleek een zo groot project strikt geheim te houden. Zelfs mensen in de directe omgeving van de stuw wisten niets over de plannen om een enorm gebied ter weerszijden van de IJssel onder water te zetten als ‘de Russen’ onverhoopt zouden oprukken richting Noordzee. Overigens is onlangs aan de hand van verklaringen van Poolse officieren , op bezoek bij de IJssellinie, duidelijk geworden dat het Warschau Pact in grote lijnen wél wist van de IJssellinie.

De Nieuwjaarsreceptie van VVD-Olst-Wijhe wordt gehouden bij Ripperda in Den Nul. Aanvang om 20.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.