legendarische armstrong fiets van olstenaar

Bas Vlaskamp uit Olst is de eigenaar van een legendarische fiets. Hij heeft in de Kerstvakantie namelijk een fiets gekocht waarop Lance Armstrong in 2005 de proloog van de Tour de France heeft gereden. Tijdens deze proloog haalde Armstrong zijn concurrent Jan Ullrich in. Armstrong won de proloog overigens niet, hij werd tweede achter Zabryskie.

Armstrong beheerst deze dagen het (wereld)nieuws met zijn bekentenissen over dopinggebruik. In de nacht van donderdag op vrijdag keek de hele wereld toe hoe Lance tegenover Oprah Winfrey bekende in alle zeven Tours die hij won gebruikt te hebben.

Olstenaar Vlaskamp kocht de fiets afgelopen Kerstvakantie in Roosendaal. Hij had de fiets gevonden via Marktplaats. In eerste instantie kende Vlaskamp de historie van fiets helemaal niet, de voormalig eigenaar vertelde hem dat de fiets van Armstrong was geweest. De verkoper kende de mechanichien van de dopingzondaar en was op die manier aan de Trek TTX gekomen.

De fiets an sich is al een bijzonder stukje techniek. “De fiets is speciaal ontwikkeld voor de Tour, na de Tour is hij pas op de markt gekomen,” vertelt Vlaskamp. “Er was alleen al 250.000 euro onderzoeksgeld voor het tijdritframe.”

Hoe de fiets rijdt, weet Vlaskamp nog niet. Hij heeft er nog niet op gezeten. De fiets staat momenteel bij WR Bikes in Haarle voor onderhoud. Er moet een nieuwe derailleur op, een nieuw crankstel en de fiets heeft een nieuwe ketting nodig. Vlaskamp wil de fiets zelf ook voor tijdrijden gaan gebruiken. “Ik rij op clubniveau. Waarschijnlijk zijn de districtskampioenschappen de eerste wedstrijd die ik er op rij. Ik wil me graag plaatsen voor het NK tijdrijden bij de beloften.”

Wie de fiets eens wil bekijken, kan de komende tijd bij WR Bikes in Haarle terecht. Daar staat de fiets tijdelijk in het Wielercafé. Onder het genot van een bakkie koffie en een stuk appeltaart kun je daar samen met andere bezoekers herinneringen ophalen, grote verhalen uitwisselen en natuurlijk over de Armstrong-kwestie praten. Je vindt WR Bikes aan de Molenweg in Haarle.

De beroemde proloog terugkijken? Zie deze link.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.