klassieke trucks op historisch festival raalte

Het twaalfde Historisch Festival Raalte op Tweede Paasdag (1 april) krijgt dit keer als thema ‘de oldtimer’. Naast de bekende en populaire Middeleeuwse groepen en de klassieke en historische tractoren, auto’s en brommers komen tussen de 50 en 60 vrachtwagens van de vereniging ‘Old Transport Achterhoek’ (OTA) voor hun jaarlijkse toertocht naar Salland.

Manege de Hooge Weg aan de Hogeweg 8 bij Raalte is ’s morgens het vertrekpunt waarna de imposante rij oude vrachtwagens en trucks tussen 12 en 1 uur weer terug wordt verwacht bij dit evenemententerrein. Daar kunnen de bezoekers de nostalgische trucks uit vervlogen tijden bekijken.

De deelname van de grote vereniging uit de Achterhoek past naadloos in het dit jaar gekozen thema van het festival. Ooit kleinschalig begonnen als stoomfestival met ook veel modelbouw is het huidige festival, nog steeds op tweede Paasdag, inmiddels uitgegroeid tot een enkele duizenden bezoekers trekkend evenement.

Naast de van oudsher bekende indrukwekkende verzameling oude tractoren zijn er inmiddels steeds meer fraaie historische auto’s, (stationaire) motoren en brommers te zien. Daarnaast is er sinds enkele jaren een groot programma rond het thema de Middeleeuwen bijgekomen dat ook dit jaar weer veel aandacht van jong en oud zal trekken. ‟We willen namelijk een zo breed mogelijk programma bieden waarbij voor iedereen, jong en oud, wel of niet geïnteresseerd in oude techniek, van alles te zien en te leren is. Daarnaast is er heel veel vertier en zijn er lekkere drankjes en hapjes,‟ zo omschrijven de organisatoren Rene de Vrieze en John Kruiper hun uitgangspunten.

Zij zijn al maanden druk met de voorbereidingen, reizen talrijke andere festivals en meetings af in het hele land en hebben inmiddels een flink deel van het programma voor tweede paasdag rond. Zo is bijvoorbeeld Erik van Klinken vastgelegd voor deze middag. De 45-jarige zanger uit Emmen zong al in het voorprogramma van Jan Smit en Wolter Kroes, trad samen met Erik Hulzebosch op, heeft een uitgebreid repertoire met werk van Jannes, Frans Duijts, Willen Barth, Django Wagner en Andre Hazes en heeft bekendheid opgebouwd met eigen nummers als ‘Stop die trein’, ‘Julia’, ‘Vrijgezellen’ en ‘Het is weer kerstmis’.

Het Historisch Festival is elk jaar weer de eerste in zijn soort op de agenda, maar loopt daardoor ook het risico op wat minder goed weer. Om minder afhankelijk te worden van een mogelijke bui zal er dit jaar een extra grote tent komen te staan bij de bestaande manegegebouwen. ‟Daardoor wordt de terreinindeling ook iets anders. De oldtimers komen weer op het hoofdveld, het populaire middeleeuwse kampement met talrijke demonstraties komt links op het veld bij de ingang. De ruilbeurs is in de bekende hal, terwijl in de andere hal het vooral om entertainment zal gaan. Daar zijn optredens, is het populaire en gezellige horecaplein en met veel entertainment. Ook is er weer een kinderhoekje. Verder zijn er oude ambachten te zien en presenteert bijvoorbeeld de historische vereniging zich.‟

Welke groepen met ridders, adellijke lieden, troubadours, touwslagers, smeden en heksen er precies komen rond het thema de middeleeuwen weten De Vrieze en Kruiper nog niet. ‟Wel staat vast dat er dit jaar echte gladiatoren in actie zullen komen.‟ Eigenaren van klassieke vervoersmiddelen, maakt niet uit welke, zijn op 1 april (‘En dat is echt geen grap!”) van harte welkom. Zij kunnen zich van te voren via de site staging2.historischfestivalraalte.nl aanmelden of telefonisch contact opnemen met Rene de Vrieze

(06-22652509) of John Kruiper (06-43058342). Historisch Festival Raalte 2013

staging2.historischfestivalraalte.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.