ggd handhygiene scholen moet beter

Handhygiëne op basisscholen laat vaak te wensen over. Uit onderzoek van GGD IJsselland blijkt dat goede handhygiëne op basisscholen, door handen te wassen na toiletbezoek en zo met schone handen weer terug naar de klas te gaan, vaak niet mogelijk is. Dit komt door het gebrek aan goede voorzieningen op een aantal van de bezochte basisscholen. En juist door goede handhygiëne kan besmetting met het griepvirus voorkomen worden en neemt het risico op andere luchtweginfecties ook af. Daarnaast kan door middel van het goed wassen van de handen verspreiding van eventuele uitbraken van darminfecties verminderd of zelfs gestopt worden, aldus de GGD.

Iedere basisschool in het werkgebied van GGD IJsselland wordt één keer per vier jaar volgens de methode Gezond en Fris gescreend door de GGD. Leerkrachten en directeur krijgen dan voorlichting over hygiëne en ventilatie. In het afgelopen jaar hebben medewerkers van GGD IJsselland 89 scholen bezocht in de gemeenten Staphorst, Kampen, Olst-Wijhe en Hardenberg.

Tijdens dit bezoek wordt gekeken naar de mogelijkheden om handen te wassen na een toiletbezoek. Naast het gedrag bepaalt de aanwezigheid van voorzieningen of de kinderen hun handen wassen na bezoek aan het toilet. Uit gesprekken met leerkrachten blijkt dat scholen vooral in de kleutergroepen aandacht besteden aan de handhygiëne. Ook ouders hebben hier een belangrijke rol in.

Daarom informeert de GGD de basisscholen, zeker na de vakanties, over juiste handhygiëne . “Daarnaast blijft de schoonmaak een aandachtspunt”, aldus Nellie van der Stouwe van de GGD.

Uit het onderzoek van de GGD blijkt dat er op 21 procent van de bezochte scholen een textiele handdoek in de toiletruimten hangt om de handen aan af te drogen. “Dit is onhygiënisch, want een handdoek is vaak een bron van (ziekmakende) bacteriën en of virussen”, vult Rilana Slabbekoorn aan.

Goede voorzieningen heeft de GGD ook aangetroffen, zoals papieren doekjes voor eenmalig gebruik (66 procent), rol textiel of papier (8 procent), hete lucht (2 procent) of anders (2 procent). Op de meeste scholen (92 procent) zijn dispensers met vloeibare zeep aanwezig. Op 2 procent van de scholen wordt nog gebruik gemaakt van een blok zeep en op 6 procent van de scholen is helemaal geen zeep aanwezig. Slabbekoorn: “Dit is ongewenst want van handen wassen zonder zeep worden je handen niet goed schoon; de meeste ziektekiemen gaan op die manier niet dood”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.