gezond en natuurlijk we zen in 2013

Zen komt uit de Oosterse filosofie en staat voor concentratie, aandacht, eenvoud en inzicht in de dagelijkse dingen om ons heen.

Het is 2013 en, nadat we de laatste schaal oliebollen verorberd hebben en met onze laatste sigaret het vuurwerk veilig hebben aangestoken, weten we het zeker. Het is tijd voor onze goede voornemens. We gaan stoppen met roken, afvallen, een sportiever leven leiden. Op mijn praktijk rinkelt de telefoon voortdurend en iedereen spreekt zijn of haar grote doelen voor 2013 uit. Binnen een aantal weken twintig kilo afvallen, zonder problemen stoppen met roken en deze zomer de eerste marathon lopen. Een enkeling heeft zelfs meerdere grote doelen tegelijkertijd. Wanneer het uitgesproken doel niet binnen afzienbare tijd behaald wordt, haken de meeste mensen weer af. De pijn en vernedering van uitglijden en weer dieper vallen kunnen heftig zijn.

Onlangs las ik een boekje over de kunst van Kaizen, “Met kleine stappen naar grote doelen”. Dit boekje beschrijft oa. de subtiele techniek van Kaizen, die Japanse ondernemingen hebben gebruikt om hun zakelijke doelen te bereiken. “Een reis van duizend kilometer moet met de eerste stap beginnen”, vertelde Lau Tse, een oude Chinese wijsgeer. Deze simpele methode geldt zeker ook voor onze persoonlijke doelen. Maar hoe werkt dit dan praktisch?

Concentreer je op een doel. Zet je doel stapsgewijs en gestructureerd op papier. Ontleed het grotere doel in een aantal stappen, dat je de komende tijd gaat nemen. Breng je omgeving van je grote doel en de te nemen stappen op de hoogte. Ga aan de slag met kleine stappen en zorg ervoor dat je elke dag minstens drie kleine goede daden op weg naar je doel realiseert. Hoe kleiner de goede daad, hoe beter. Een gezond tussendoortje, een blokje om, een aardig gebaar naar een collega. Zorg dat je deze goede daad steeds met volle aandacht waarneemt. Waar het eigenlijk om gaat is een eenvoudige psychologische truc. We versterken ons zelfbeeld en vullen ons vat van zelfwaardering. Langzaam maken we de weg vrij en zijn we doelgericht.

Deze week las ik in de krant een artikel “Goede voornemens werken wel degelijk”, een studie van wetenschappers van de Universiteit Wageningen en Amerikaanse collega’s. Een plechtig en concreet voornemen uiten, het specifiek maken en in kleine stappen hakken, werkt wel degelijk. Dat was de conclusie van hun ontdekkingstocht langs negentien onderzoeken over de hele wereld over goede voornemens. Oud nieuws in een nieuw jasje onder de noemer van wetenschap. De kunst van Kaizen bestaat al lang.

Elke dag een paar gezonde dingen aan je maaltijd toevoegen, een aantal keren in de week de fiets of de trap pakken, genieten van je goede daden, werken aan je zelfbeeld. Ik zal in mijn consulten hier steeds op blijven focussen. Laten we wat meer Zen worden in 2013.

info@matera.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.