geen uitkering maar vijf sollicitaties per dag

Een uitkering wordt in Raalte dus niet ‘zomaar’ meer verstrekt. Hiemstra legt uit waarom. “Een erg groot deel van de werklozen is hartstikke geschikt om te werken, ze hebben alleen sturing nodig. Deze groep krijgt bij ons niet meer vanzelfsprekend een uitkering, maar ondergaat eerst een traject met inschrijvingen, sollicitaties en praktische tips.” Bij de start van WorkFast dient de deelnemer zich in te schrijven bij alle uitzendbureaus binnen de gemeente. Vervolgens wordt er tijdens contactmomenten gesproken over het opstellen van een cv en een sollicitatiebrief en wordt er een minimum aan sollicitaties per dag gesteld. “Ook praktische tips met het oog op persoonlijke presentatie, zoals kleding, worden besproken.”

“In het begin zijn de mensen huiverig”, stelt Hiemstra. “Maar zodra het resultaat zichtbaar wordt, verandert dat al snel in motivatie. Zij willen niets liever dan meedraaien in de maatschappij.” Het minimumaantal sollicitaties kan wel vijf per dag zijn. “Maar dit bepalen we per individu. Er zit natuurlijk verschil tussen een alleenstaande moeder met twee kinderen en een eenpersoonshuishouden.” Hiemstra geeft aan dat het verschil tussen het WorkFast-traject en de begeleiding van het UWV groot is: “Er zijn deelnemers die vertellen dat ze in een week tijd net zo vaak bij ons zijn geweest als in een jaar tijd bij het UWV. Het is te vergelijken met autorijlessen; als je eens in de week lest, duurt het wel even voordat je rijbewijs binnen is. Doe je dit vijf keer per week, dan komt het resultaat aanzienlijk sneller.”

Binnen de gemeente Raalte zijn er in 2012 al 119 personen aan de haal gegaan met een baan, terwijl zij in eerste instantie kwamen voor een uitkering. Dit succes is niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels zijn er al diverse gemeentevertegenwoordigers op werkbezoek gekomen in Raalte en is WorkFast in meer dan dertig gemeenten van kracht. “Toch zijn we nog steeds uniek, want Raalte is de enige gemeente waarbij consulenten van de gemeente participeren in het proces.” Hiemstra onderstreept het succes nogmaals met een interessante vergelijking: “Neem nu de gemeente Deventer. Het aantal inwoners in die gemeente is zo’n 2,5 keer het aantal van Raalte, terwijl de groep in de bijstand in Deventer wel 7,5 keer zo groot is als bij ons. De WorkFast-methode draagt zeker bij aan deze goede cijfers.”

Met het traject wil Raalte voorkomen dat het vangnet van de bijstand een hangmat wordt. Sterker nog, Hiemstra wenst een trampoline te vormen. “De deelnemers worden klaargestoomd voor het werkveld. Eerst wordt je opgevangen en vervolgens weer gelanceerd. Wie uiteindelijk door omstandigheden toch geen baan weet te vinden, komt natuurlijk alsnog in aanmerking voor een uitkering.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.