explosie waterzuivering fout op fout

Als na het eerste gasalarm adequaat gehandeld was, had de explosie nooit plaatsgevonden. Dat is de conclusie van het onderzoek dat KIWA uitvoerde naar de oorzaak. De medewerker met dienst heeft echter verklaard dat hij het alarm rond 02.00 uur niet gehoord heeft. Ook het tweede alarm, rond 03.15 uur, kreeg geen reactie. Pas toen hij voor de derde keer een alarm hoorde, om 06.15 uur, ondernam hij actie. Toen hij uiteindelijk ter plaatse ging was het kwaad al geschied.

Echter, de medewerker treft niet alleen blaam, want in de installatie was ook het nodige mis. “Er zijn zoveel dingen bij elkaar gekomen die niet klopten,” vat dijkgraaf Herman Dijk samen. Want de ophoping van gas, die uiteindelijk met een grote knal explodeerde, valt aan meer te wijten. De gasafvoer van de installatie zat verstopt door vervuiling, de fakkel was uitgeschakeld en de condensafvoer was verkeerd geïnstalleerd.

De condenspot waar de problemen zich voordeden, was niet schoongemaakt. “Vergeten,” zo luidt de verklaring. Door nieuwe software bij het waterschap stond de schoonmaak van de pot niet op de lijst.

Doordat het gas nergens de buitenlucht in kon, hoopte het zich uiteindelijk op in de kelder. “Toen was het wachten op de knal,” stelt Dijk. “Er hoeft maar ergens een vonkje af te komen.” Dat vonkje dat kwam, de explosie die volgde wekte een groot deel van Raalte.

Aan schadeclaims en aansprakelijkheidsstellingen wil de dijkgraaf niet denken. “Het gaat ons niet om de schuldvraag, meer om er over te leren. Dit kan overal gebeuren, het is een leermoment voor iedereen.”

Het waterschap heeft inmiddels uit laten zoeken of andere gasinstallaties bij hun zuiveringen (Kampen, Deventer, Zwolle) dezelfde problemen kunnen krijgen. Daarbij zijn geen bijzonderheden geconstateerd.

Het hele voorval kost het waterschap miljoenen euro’s. Naar verwachting wordt in het voorjaar een aanbesteding gestart voor de herbouwwerkzaamheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.