een topweekend in heino en in heeten

De loopkaravaan van het Sallands Crosscircuit landt zaterdag aanstaande in Heino, om een dag later in Heeten neer te strijken. In twee achtereen volgende dagen zullen naar verwachting tussen 1200 en 1500 trimmers in de benen komen. Heino en Heeten, in één weekend , schouder aan schouder!

De meningen lopen uiteen rond het feit dat Heino èn Heeten in hetzelfde weekend – sinds mensenheugenis- hun crossloop organiseren. De Rabobank Veldloop in Heino op zaterdag en de Heetense Midwintercross een dag later. Een buitenstaander zou de indruk krijgen dat hier sprake is van een stammenstrijd, waarin beide kampen geen millimeter willen bewegen. Insiders , in groot overtal, wijzen op de aantrekkelijkheid van een looppiek in zo’n weekend. Ook de historische context speelt hierin een grote rol, waardoor zowel de eerste zaterdag als de eerste zondag van het nieuwe jaar aangevinkt zijn. Bovendien , en dit ondersteunt de beide organisaties, bewijst de praktijk al decennia lang dat beide crosslopen geheel tot hun recht komen. Binnen het Sallands Crosscircuit heeft dit weekend zelfs de AAplus-status.

Eerst Heino

Op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar staat in Heino voor de 27ste keer de Rabobank veldloop op het program. Evenals in Heeten wordt dit loopevenement vanuit de plaatselijke voetbalvereniging

georganiseerd. Ook hier lonkte de winterstop ; in 1986 namen 21 selectiespelers deel aan de trainingsloop over 10 km. De volgende winter kreeg de loop al de status van een regionale veldloop: het loopprogramma werd uitgebreid, de sportkalender werd definitief ingepland èn vanaf dat moment waren niet-leden welkom Onder aanvoering van Dick Stegeman maakte de loop een geweldige groeispurt door. Toen Jan van Hittersum een vijftal jaren terug, het stokje overnam, stapte hij in een goed geoliede machine, die stevig in de vereniging verankerd was. De teamrun en de grote groep vrijwilligers staan hierbij model.

Een dag later Heeten In feite is het beeld van de Midwintercrossloop in Heeten nagenoeg gelijk aan dat van de organisatie in Heino. Hoewel – en daar pronkt Heeten maar al te graag mee – Sjef Willemsen al in 1970 ( ! ) de trainingsloop voor de voetballers organiseerde – lopen beide crosswedstrijden gebroederlijk samen op in hetzelfde weekend in januari. Mede door de overkoepeling door het Sallands Crosscircuit hebben beide lopen veel potentie in zich. Het feit dat zowel in Heino als in Heeten de organisatie niet talmt een nieuw parkoers uit te zetten, geeft aan dat steeds weer het oor te luister wordt gelegd naar de behoeftes van de lopers. De 10 km-lopers in Heino overbruggen twee keer het parkoers, in Heeten kent de langste afstand een premiespurt na 500 meter. Hierna zoeken de lopers landgoed Schoonheten op, waar de echte crossloper volledig aan zijn trekken komt op het aangepaste traject. In navolging tot de succesvolle teamrun in Heino heeft ook Heeten deze een aantal jaren ingevoerd.

Een topweekend Binnen het Sallands crosscircuit heeft dit loopweekend een extra lading. Niet alleen scoort zo´n tweedaagse een record aantal lopers, ook voor de klassementsloper vraagt het lopen van beide crossen extra aandacht. Afgaande op de vorige edities kan de ´dubbel´ flinke verschuivingen veroorzaken in de totale ranking.

Een weekend met een AAplus-status; dit keer niet van de Moody’s of van Sandard & Poor’s. Zaterdag en zondag zijn de hardlopers kredietwaardig!

Informatie over beide lopen : staging2.sallandscrosscircuit.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.