carmel debatteam sterk tijdens nk finale

Het debatteam van het Carmel College Salland heeft zich prima gered tijdens de finale van het NK-debattoernooi op 19 januari in Leiden. De debaters Tim Borger, Tom Lauckhart, Minke Holleboom, Nienke Huis in ’t Veld en Ive Mulders verloren nipt en eindigden in het ‘rechter rijtje’. Kirsten Kingma deed bovendien veel ervaring op als leerling-jurylid bij andere debatten. Het Johan de Witt Gymnasium uit Dordrecht wist uiteindelijk het NK op hun naam te schrijven.

In de vier debatrondes – tegen het Zaanlands Lyceum, het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, het Ashram College en het Christelijk Lyceum Zeist – kon het Raalter team zich uitstekend redden. De jury van het tweede debat over de kwestie van het in Nederland wel of niet toestaan van draagmoederschap tegen betaling, koos echter verrassend voor het Stedelijk Gymnasium Nijmegen als winnaar, vond docent en begeleider Huub Vrijenhoek. Hoewel het Raalter team naar zijn mening een veel betere presentatie had en de tegenstanders direct na afloop lieten blijken dat hun debat mislukt was.

“De conclusie is dat de jury’s de laatste jaren veel minder letten op vorm en presentatie en een voorkeur hebben voor ‘vrije’ speeches. Opvallend is dat in de juryrapporten meermalen gesproken wordt over de kwaliteit van de ‘clashes’, een term voor de belangrijkste inhoudelijke tegenstellingen tussen de strijdende debatteams, ongeacht de vorm waarin zij gegoten worden. Het zou goed zijn als het Nederlands Debatinstituut daar veel meer aandacht aan gaat besteden in de trainingen en in het lesboekje dat het gratis via de website beschikbaar stelt”, aldus Huub.

Eén van de presentatoren van de afsluitende manifestatie in de Leidse Stadsgehoorzaal drukte het zo uit: “Als je vandaag hebt deelgenomen aan de finale, ben je een winnaar!” Daar sluiten de Sallandse debaters en supporters zich volledig bij aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.