burgemeester moet gekozen worden

Opinie – De Sallandse Wandelvierdaagse is Goudhaentje van Raalte geworden. Dat is een onderscheiding voor… eigenlijk is dat niet helemaal duidelijk. Je kunt er voor aangemeld worden, maar criteria zijn onbekend. En een ondeskundige jury bepaalt wie er wint.

Allemaal een beetje ongelukkig dus. Dit jaar is het dubbel ongelukkig. Want de burgemeester heeft er in de bijna vijf jaar die hij in Raalte zit, hard aan gewerkt dat men daar de indruk heeft dat hij Ribs&Blues en Stöppelhaene feesten van niks vindt. De Ladies Ride en de Wandelvierdaagse, dat is meer op het lijf van de man geschreven die vroeger sportleraar wilde worden.

Zoon was voorzitter van de benoemingscommissie van het Goudhaentje. Hij heeft nog wel getwitterd dat hij in die hoedanigheid geen invloed heeft op de uitslag. Maar dat is een leugen of hij is een waardeloze voorzitter.

Dan heb je dus een imagoprobleem. En blijkbaar niemand die hem adviseert zich een uitstraling aan te meten van een burgervader van álle burgers en hun activiteiten en niet alleen van de Ladies Ride en de Wandelvierdaagse, wat overigens prachtige activiteiten zijn.

Dat Zoon zich in de nesten werkt, moet ie zelf weten. Wat ons democratisch interessanter lijkt, is de macht van burgemeesters. Ze zetten nogal een stempel op hun gemeente. Maar in het hele systeem zijn ze de enige niet democratisch gekozen personen. Officieel benoemt de koningin ze. Maar alom is bekend dat de burgemeester vaak een weggeeffunctie is. Als er ergens nog eentje beloond moet worden voor (onderling en intern) bewezen diensten, dan heb je zo maar kans dat die ergens burgemeester wordt.

Is de burgemeester eenmaal benoemd, dan gaat die zich volle bak bemoeien met zijn gemeente. Wethouders (indirect) en raadsleden (direct) worden om de vier jaar gekozen dus zijn passanten. De burgemeester wordt na zes jaar gewoon weer benoemd. De enige manier waarop je er weer vanaf komt is als hij zelf solliciteert.

In een gemeente heeft de burgemeester vaak de portefeuille Communicatie. Niet een portefeuille waarin je kleur kunt bekennen. Maar in het college van burgemeester en wethouders heeft hij ook stemrecht. Over alles wat de raad uit handen geeft aan B&W praat en beslist hij dus mee. Vooral in kleinere gemeenten heeft de burgemeester dan een veel zwaardere stem in het college dan zijn wethouders, want dat zijn vaak goed bedoelende politici die door hun fractie naar voren geschoven worden ‘de klus’ te klaren.

De burgemeester zou daarom een gekozen persoon moeten zijn, zodat de burger zelf kan bepalen wie de voorman wordt van zijn gemeente. Maar dan moet je dat wel een beetje professioneler aanpakken dan met het Goudhaentje. Vooraf selectiecriteria opstellen. Een deskundig team de deelnemers laten aanwijzen, bekend maken wie er allemaal meedoet.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.