zeven ondernemerstrends bij tegenwind

Als ondernemer is het voor u vast herkenbaar: economisch herstel blijft achter en consumentenbestedingen vallen tegen door onzekerheid over bezuinigingen. Ik wil u daarom graag meenemen in de Rabobank MKB-visie. Een visie met zeven nieuwe en praktische ondernemerstrends die u helpen bij actuele dilemma’s en economische tegenwind. Want anticiperen op veranderingen en flexibel meebewegen: dat wordt de norm.

Om als ondernemer te pieken, dient u steeds snellere veranderingen bij te houden. De veranderingen volgen elkaar in hoog tempo op. Hoe gaat u als ondernemer hiermee om? Stilstaan en vasthouden aan het oude lijkt steeds minder zin te hebben en kan zelf gevaarlijk zijn. Belangrijke vraag die u dan uzelf kan stellen is: waar zit mijn meerwaarde ten opzichte van de ‘buurman’(fysiek of online). En met welke aanpak maak ik het onderscheid?

Om richting te geven aan deze vragen heeft de Rabobank zich verdiept in actuele trends en verwachtingen. Hiermee willen wij u helpen bij het prioriteren van keuzes en bijdragen aan uw ontwikkelingen. Want ondanks de lage groei in de komende jaren, leven we in een van de meest welvarende landen met een hoog voorzieningenniveau.

De wereld van morgen blijft veranderen. Om hierop te anticiperen voor u de MKB-ondernemerstrends tot

2015 in vogelvlucht:

Klinkende keuzes wil zeggen dat het draait om het kennen van de klant en het bieden van snelle en gemakkelijke keuzes. Keuzes in het serviceconcept die de klant ont-zorgen met transparantie, simpele, flexibele en makkelijke producten, waarmee toch geld valt te verdienen voor u als MKB-er.

I want it now (#IWIN) speelt in op de nieuwe technologie via smartphones en tablets die overal altijd toegang bieden; dit zijn nieuwe diensten die inspelen op de schaarse tijdbeleving van de ongeduldige en veeleisende consumenten. En waarbij fysieke en virtuele diensten door elkaar lopen.

De wereld dichtbij omvat het fenomeen dat het buitenland in alle opzichten dichterbij is gekomen; qua fabricage, transport, grondstoffen en communicatie. Dit schept kansen voor leveranciers en inkopers, waarbij de handelsgeest en logistieke kennis kansen bieden om over de grenzen te kijken.

Do it together (#DIT) omvat het gezamenlijk inkopen, het leren van successen van anderen, als tegenhanger van een individualistische aanpak. Het staat voor samenwerken en slimmer ondernemen door innovatieve ideeën uit te werken vanuit ieders specialisme.

Hebben, maar niet houden betekent dat het belang van status afneemt; dat het ‘kopen en bezitten’ bij duurzaam ondernemen geen vereiste meer is, maar dat het inhuren van een flexibele schil of switchen tussen concepten beter is. Bijvoorbeeld van overdag: koffiezaak, naar ’s avonds: café.

Voel het verschil/er was eens… Dit gaat in op het verhaal achter het product, op de beleving en associatie die het met zich meebrengt. Het is voor de kritische consument essentieel om te weten waar iets vandaan komt. Dit betreft niet alleen traceerbaarheid, maar ook de productiewijze.

Groen is poen houdt in dat het overtuigd inspelen op duurzaamheid in de bedrijfsvoering iedereen voordeel/geld oplevert. Duurzaam is de nieuwe norm, al is nog een maar een kleine groep bereid om er meer voor te betalen. Toch is ‘groen’ noodzaak voor continuïteit en daarmee staat het voor ‘poen’.

Zeven trends, die u helpen bij uw blik op de toekomst. De MKB-visie biedt u een uitgelezen kans om uw eigen bedrijfsprognoses te bepalen met de nieuwste Sectorprognoses voor 2013. Ook krijgt u inzicht in welke impact de trends op u hebben en hoe u daar op in kunt spelen. Waar anticipeert u nu al op?

Lees meer over de MKB-visie van de Rabobank op: staging2.rabobank.nl/bedrijven/kennis/sectorprognoses

Toevoegen QR code

Ruud Fabels

manager Bedrijven

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.