van loevezijn wil kennis maken en kennis vergaren

Als er bij een wedkantoor weddenschappen konden worden afgesloten op de benoeming van de nieuwe wethouder van de gemeente Raalte, dan was de naam Jacques van Loevezijn eind september misschien wel goed geweest voor de jackpot. Zijn benoeming was voor velen namelijk een grote verrassing. Alle reden dus om eens aan te schuiven bij de wethouder die onder andere verantwoordelijk is voor de portefeuilles Economie en Bedrijven en Industrie en Middenstand.

Als we ‘m medio november ontmoeten in zijn werkkamer in het gemeentehuis is hij nog wat onwennig en dat valt te begrijpen. Weliswaar had hij als raadslid (van 2007 tot 2010 als vervanger van Roger de Groot die toen toetrad tot het college van B & W) ook al de beleidsterreinen economie en bedrijven onder zich, maar zijn uitspraken worden nu natuurlijk meer op een weegschaal gelegd. Bovendien heeft Van Loevezijn nog veel tijd nodig om mensen te ontmoeten en zich in diverse dossiers in te lezen. ‘Het is nu vooral kennis maken en kennis vergaren’, vat hij de eerste maanden zelf treffend samen.

De Heetenaar moet soms het gevoel hebben (gehad) in een achtbaan te zitten. ‘Maar, het wethouderschap is echt ontzettend leuk en het geeft enorm veel energie.’ Het scheelt natuurlijk wel dat hij kan terugvallen op een brede werkervaring, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. Om met zijn laatste baan te beginnen: negen jaar lang gaf hij bij de gemeente Zwolle leiding aan een afdeling van circa zestig mensen die zich bezighouden met zaken als repro, archief, grafische vormgeving en (digitale) informatievoorziening. Voor die periode was hij twaalf jaar actief in de verzekeringswereld, onder andere bij Antonissen & Kreileman in Raalte. ‘In die periode heb ik veel bedrijven leren kennen. Ik zat aan de verkoopkant en het was dus belangrijk om de cultuur van een bedrijf te kennen en om te weten wat er speelt. Die ervaring is me nadien nog regelmatig van pas gekomen.’

Niet tussen vier muren

Dat Van Loevezijn als opvolger van partijgenoot Ben Haarman werd gepresenteerd, was dus een verrassing. Zou dit enigszins te maken kunnen hebben met het feit dat hij op dat moment geen raadslid was? ‘Dat kan wel kloppen’, zegt hij zelf. ‘Aan de andere kant ben ik zeker politiek actief en betrokken gebleven, met name op provinciaal niveau. En het is juist ook mijn ervaring op dit terrein dat mij als bestuurder in beeld heeft gebracht.’

De logische vervolgvraag is hoe hij deze kwaliteiten wil gaan inzetten en benutten. ‘Ik wil een wethouder zijn die zicht- en aanspreekbaar is. Iemand die van buiten naar binnen kijkt en niet andersom. Ik wil horen wat er leeft en speelt en samen met de ambtelijke organisatie proberen we dat te vertalen in beleid. Dus niet alleen tussen deze vier muren verblijven, maar zoveel mogelijk de deur uit om verbindingen te leggen. Dit betekent dat je soms in de avonduren notities en dossiers moet lezen, maar dat hoort er nu eenmaal bij.’

Bedrijventerreinen

Het wordt tijd om eens wat ondernemerszaken bij de kop te pakken. Hoe kijkt de nieuwe wethouder bijvoorbeeld aan tegen de bedrijventerreinen in Raalte en de buurtdorpen? ‘Natuurlijk klinkt vaak de roep om uitbreiding, maar we hebben momenteel het punt bereikt dat we niet alleen naar capaciteit, maar ook naar kwaliteit moeten kijken. Dat geldt bijvoorbeeld voor De Zegge in Raalte waar we hebben gekozen voor een upgrading. De plannen voor de revitalisatie zijn momenteel in een vergevorderd stadium. Het gaat dan met name om het gebied Aakstraat, Boeierstraat, Barkstraat en Heesweg. Hier zullen de wegen worden aangepakt (asfalt i.p.v. klinkerverharding en een groenere uitstraling van de bermen) en vloeit het hemelwater straks af via wadi’s. Uiteraard wordt dit allemaal in nauw overleg met de Kring van Raalter Werkgevers opgepakt.’

Mooie woorden, maar hoe ga je om met wensen voor uitbreiding die al jaren geleden kenbaar zijn gemaakt in het gemeentehuis? In Heino bijvoorbeeld barst industrieterrein Blankenfoort bijkans uit zijn voegen en hetzelfde geldt voor ’t Fiester in Mariënheem. Van Loevezijn heeft zijn antwoord klaar: ‘De gemeente gaat zich niet bezighouden met actieve grondpolitiek, dus wij kopen geen grond aan. Onze taak is om ruimte en bestemmingsplan te regelen. Voor Nieuw Heeten geldt een iets andere situatie, want daar passen we maatwerk toe. Als we een verzoek krijgen, proberen we het in te passen in de wetenschap dat we zuinig willen omspringen met de ruimte.’

Raalte duurzaam 2050

Van Loevezijn beseft terdege dat hij door zijn tussentijdse benoeming slechts anderhalf jaar heeft voordat deze raadsperiode al weer tot een einde komt. Wel toont hij op voorhand de ambitie om de periode met 4 jaar te verlengen. Op die manier kan hij ook beter zijn energie kwijt in langlopende trajecten, zoals ‘Raalte duurzaam 2050’. Dit nieuwe project is ambitieus, maar wel realistisch over de te bereiken doelstellingen. In de loop van volgend jaar worden de plannen gepresenteerd en in fase 1 (2014-2018) moeten de eerste concrete maatregelen worden uitgevoerd.

‘Het mooie van Raalte duurzaam 2050 is dat de gemeente heel nadrukkelijk met allerlei groepen uit de samenleving wil optrekken. En ondernemers vormen dan natuurlijk een hele belangrijke groep. Niet voor niets zitten we nu al met een groep uit het bedrijfsleven om tafel om te zien wat zij in dit voortraject kunnen bijdragen. Je merkt daar al het gevoel dat duurzaamheid geen plicht moet zijn, maar dat het voor bedrijven ook een strategie kan zijn om te overleven. Door het anders denken te stimuleren, komen er andere producten op de markt en ontstaat er nieuwe handel.’ Wordt ongetwijfeld vervolgd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.