uitkeringsfraudeurs krijgen laatste kans

Uitkeringsfraudeurs worden vanaf 1 januari 2013 strenger gestraft. De gemeente Raalte biedt fraudeurs nu de mogelijkheid om zichzelf voor het nieuwe jaar te melden. Wie zichzelf meldt hoeft geen boete te betalen, maar alleen de onterecht ontvangen uitkering. Vanaf 1 januari krijgen uitkeringsfraudeurs er een forse boete overheen. Wat je onterecht ontvingen, moet je ook nog een als boete betalen. Kortom: Je betaalt je geld dubbel en dwars terug. Wie eerder betrapt is op uitkeringsfraude krijgt een verhoogde boete: 150% van het ontvangen bedrag.

Uitkeringsfrauders krijgen van Raalte éénmalig de kans om een hoge boete te voorkomen. “Mensen die ten onrechte een uitkering ontvangen, kunnen dit jaar nog die hoge van 100% voorkomen. Daarvoor moeten ze wel voor 1 januari aangeven of ze ten onrechte hun uitkering hebben ontvangen. Doen ze dit voordat de nieuwe wet in werking treedt, dan hoeven ze alleen maar de teveel en ten onrechte ontvangen uitkering terug te betalen. Vanaf 1 januari krijgen overtreders dus ook een boete,” stelt wethouder Gosse Hiemstra.

“Er zijn nu mensen in overtreding,” aldus Hiemstra. “Die mogen zichzelf voor 1 januari aangeven, dan krijgen ze geen boete.” Binnenkort valt er bij alle uitkeringsgerechtigden in de gemeente een brief op de mat met meer informatie over dit onderwerp.

In de gemeente Raalte gaat het om ongeveer twintig gevallen per jaar. Daarbij wordt ongeveer vijf keer een invorderingsprocedure gestart, in de rest van de gevallen leidt het tot een stopzetting van de uitkering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.