tehuisbewoners gezonder door streekproducten

Opinie – 2012 is het jaar geworden waarin we definitief zeker weten dat we onderzoeken niet moeten geloven. Want ook onderzoekers bedonderen ons. Toch sluiten we het jaar af met een onderzoek, eentje waar we blind op varen: Bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen die verse streekproducten eten, vinden het eten een stuk lekkerder en zijn een stuk gezonder.

Lekkerder eten en gezonder leven. Alsof dat nog niet genoeg is, scheelt dat de tehuizen tienduizenden euro’s. Want met een hogere weerstand zijn de bewoners minder snel ziek, hebben ze minder last van infecties en lopen ze minder snel doorligwonden op. Er hoeft geen dure bijvoeding met vitamines, mineralen of eiwitten gekocht te worden en het medicijngebruik gaat naar beneden.

Alleen de kippen van de tehuizen gaan er op achteruit. Bewoners en patiënten eten hun bordje namelijk bijna altijd helemaal leeg, dus blijft er voor kip en hond niks meer over. In verpleeg- en verzorgingstehuizen is één op de vijf bewoners ondervoed. Waar regionaal voedsel wordt aangeboden bijna niemand meer.

De proef is gedaan door de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. In dat ziekenhuis voor reuma-, orthopedie- en revalidatiepatiënten hebben ze de kok zeven jaar geleden opdracht gegeven alleen maar meer vers te koken met aardappelen, groente en vlees uit de regio Arnhem/Nijmegen.

Dat lijkt duurder. Want het kost de kok wat meer tijd. Politici en bestuurders met een vooruitziende blik tot aan de volgende verkiezingen, bezuinigen in zo’n geval kok en gezondheid weg en sturen op korte termijn-goedkoop. Om dat te controleren moet er wel een managementlaag tussen. Zo is dat in de zorg ook gegaan. Iedereen in tehuizen opnemen is veel goedkoper. En drie soorten zorg naar een hulpvraag sturen is ook veel goedkoper. Grotere scholen zijn ook goedkoper. Net als megastallen, ingewikkelde belastingmaatregelen en regels om onmogelijke regels te ondersteunen. ‘t Is allemaal veel beter en veel goedkoper. Tot aan de verkiezingen.

In Nijmegen hebben ze bewezen dat dat niet zo is. Eten gooien ze er niet meer weg. Alles wordt lekker opgesmikkeld. En de eters worden er alleen maar gezonder van, omdat ze niet meer van die gekke gekunstelde producten uit fabrieken eten.

Besparingen kunnen oplopen van 50.000 tot 100.000 euro. Per jaar. Daar kun je een knappe kok voor aan het werk zetten.

Is dat nou niet een mooi voornemen voor 2013, dat onze verzorgingstehuizen en verpleeghuizen hun eten kopen bij boeren in de regio? Goedkoper en gezonder. En goed voor boeren in de regio.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.