serious request als wervelwind door de regio

Opinie – Serious Request lijkt dit jaar meer los te maken dan ooit. In onze regio althans. Vermoedelijk komt dat omdat het in het Enschede is. Op de schaal van Overijssel is Twente een streek waar we vanuit Salland wel eens afstand van nemen. Ze claimen de regionale omroep, zijn te homogeen om er onderdeel van te worden, praten te trots over hun eigen taaltje en misschien ook wel: ze hebben een FC Twente – en nu zelfs een Heracles – dat het beter doet dan De Eagles en FC Zwolle.

Maar op de schaal van Nederland is Enschede Twente, en Twente grenst aan onze regio. We zijn de buren. Het Glazen Huis staat ook een beetje bij ons. Op de Oude Markt in Enschede – we zijn er al een paar keer wezen kijken – kom je ook voortdurend niet Tukkerse Overijsselaars tegen. Nog los van het recordbedrag dat maandagavond uit de bus gaat komen, is het Glazen Huis dus ook onderdeel van verbroedering.

Het Glazen Huis maakt nog veel meer los. Spaarrekeningen bijvoorbeeld. We zitten op onze centen omdat het crisis is. We hebben met z’n allen meer geld op de bank dan ooit te voren. We sparen voor onzekere tijden, waarvan we overigens hopen dat het grootste deel achter ons is. Maar voor Serious Request sparen we even niet. Crisis of niet: het geld gaat met bakken naar het goede doel. Met het geld wordt wereldwijd kindersterfte tegengegaan.

In de Volkskrant staat een zuurpruimartikel van Rik Smits die niks geeft aan de actie. Want als je al die kinderen in leven houdt, komen er uiteindelijk alleen maar meer kansarme kinderen op de wereld. Een pleidooi dus om ze maar dood te laten gaan. Het kan natuurlijk ook reden zijn de Volkskrant niet meer te lezen.

Wij pleiten voor vervolgacties. Serious Request moet de baby’s die nu geboren worden en dank zij de actie niet overlijden, blijven volgen met vervolgacties. Volgend jaar een actie voor gezondheidsprogramma’s, daarna voor basisscholen, vervolgens voor meer studiekansen en daarna voor microkredieten. Als we de baby’s van nu met acties ondersteunen door hun hele leven heen, dan gaat het in die derde delen van de wereld ook goed komen.

Het lijkt wel ontwikkelingshulp.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.