provincie doet proef met biologisch strooizout

De provincie Overijssel gaat deze winter een proef doen met biologisch strooizout. Het bio-zout wordt gewonnen bij de productie van bio-brandstof. Van de 14400 ton zout die de provincie voor deze winter klaar heeft liggen, is 30 ton zout biologisch.

Het bio-zout wordt door de provincie ingezet bij het reguliere strooiwerk. Dat houdt in dat het ook nat ingezet wordt. Qua inkoop kost het biologisch strooizout niets meer dan het reguliere strooizout.

De provincie heeft flink wat zout ingeslagen voor deze winter. Op de drie provinciale steunpunten is standaard zo’n 2000 ton zout aanwezig, dus ruim 6000 ton in totaal. Wanneer er een strooiactie is geweest, wordt de voorraad zo snel mogelijk weer aangevuld. In het contract met de leverancier is opgenomen dat er ook nog een nalevergarantie is van nog eens 4000 ton strooizout. Dit zijn de standaard afspraken die de provincie ook de afgelopen winters heeft gehad. Naar aanleiding van de afgelopen strenge winters heeft Overijssel in aanvulling hierop nog eens extra 4400 ton zout opgeslagen in Zwolle.

De provincie Overijssel voert in Overijssel samen met Rijkswaterstaat het strooibeleid uit en werken ook vanuit elkaars steunpunten. Daarbij worden ook gemeenten betrokken. Ze informeren elkaar en proberen steeds meer gelijktijdig uit te rukken bij strooiacties. Daarnaast kopen 18 gemeenten en de provincie gezamenlijk zout in.

De provincie strooit op twee momenten. Allereerst wordt er preventief gestrooid als er vocht en gladheid wordt voorspeld. Er wordt dan gewerkt met nat zout. Dat zorgt ervoor dat het strooisel beter op de weg plakt. Ook is er minder van nodig, heeft het een snellere dooiwerking en is ook nog eens minder milieubelastend dan droog strooien.

Ook wordt de gladheid ‘curatief’ bestreden. Dat houdt in dat er bij sneeuwval niet alleen gestrooid wordt. Ook wordt er sneeuw geschoven.

De hoeveelheid zout die nodig is om de wegen begaanbaar te houden is trouwens afhankelijk van het soort winterweer dat we krijgen. Is er bijvoorbeeld strenge vorst, maar weinig sneeuw dan is er minder zout nodig. Bij vorst blijft het zout namelijk goed op de weg liggen en hoeft er minder vaak gestrooid te worden. Gaat het veel sneeuwen? Dan moet er vaker gestrooid worden aangezien de wegen vaker geschoven moeten worden. Daarmee schuif je het eerder gestrooid zout van de weg.

De provincie Overijssel heeft 52 voertuigen om provinciale wegen en fietspaden te kunnen strooien.

Om de weggebruikers in Overijssel goed op de hoogte te houden van de gladheid en de strooiacties, is er een meldsysteem in werking gesteld dat weggebruikers automatisch via Twitter op de hoogte houdt. Dat betekent dat zodra er opdracht wordt gegeven door de provincie om te gaan strooien, dit realtime en automatisch via het twitteraccount @ProvOverijssel wordt gedeeld met meer dan 2000 volgers. Per regio wordt een specifieke strooi-tweet verstuurd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.