pestend gezag werkt mee aan asociaal gedrag

Opinie – Nou, wat zijn we dit weekend druk met het overpeinzen hoe we voetbalgeweld de kop in kunnen drukken. Wat gaan al die gesprekken veel opleveren. Wat zal het er na de winterstop allemaal anders uit gaan zien op de velden. Of toch maar niet.

Diepe verontwaardiging, natuurlijk, na het doodtrappen van een grensrechter. Maar al die analyses, al dat gepraat over hoe nu verder, allemaal gekakel van bobo’s, bestuurders, politici, van die mensen die niet helemaal precies meer weten hoe het er in de gewone maatschappij aan toe gaat.

Wat er op dat veld in Almere gebeurd is, verschrikkelijk. Een Marokkanenprobleem zei Wilders. Of zou het zo zijn dat Marokkanen om zich heen gaan slaan omdat ze hun hele leven gepest worden. Soms pleegt er dan een zelfmoord (Tim Ribberink, Oldenzaal), soms wordt er een agressief.

Heeft Wilders trouwens wel eens op zondagmiddag ergens in deze regio naar een partijtje heel blank veteranenvoetbal staan kijken? De veteranen zelf zouden zich de ogen nog uit de kop schamen, als hun kindertjes langs de lijn stonden. Kniehoge tackles, neer halen van achteren, schelden op de scheids, iedere ingooi ter discussie stellen. Wel eens een zaalvoetbalwedstrijd meegemaakt op een late donderavond in een van de sporthallen van de regio? Je loopt er uit schaamte bij weg. Voor walgelijk spelersgedrag heb je heus geen Marokkanen nodig. Vraag het Strootman en Van Bommel.

Voor walgelijk gedrag heb je trouwens de voetbal ook niet nodig. We werden afgelopen week nog anoniem getipt over pestgedrag op een van de middelbare scholen in de regio waar we onze drie nieuwssites hebben. Bumperklevend Nederland is zich van walgelijk en levensgevaarlijk verkeersgedrag niet eens bewust. In Haren weten ze inmiddels wat er van komt als iemand per ongeluk een feestje verkeerd aankondigt via de social media. In de reactielijn onder sommige artikelen van onze sites vliegen mensen nog wel eens de bocht uit, het is een afspiegeling.

Het moet nodig anders, roepen onze bestuurders. Neem minister Schippers, die ging dapper bij Pauw en Witteman zitten uitkramen dat niemand ook helpende handen uitgestoken. Ze kreeg nog tijdens de uitzending via Twitter op haar donder van Buitenboys omdat ze uit haar nek kletste. En ze stelde een landelijk overlegplatform voor. Een overlegplatform, vrij vertaald is dat een declarabele maar nutteloze bla-bla-bijeenkomst, waabij de minister vergat amateurvoetbal uit te nodigen. Schippers, ze had net het elektronisch patiëntendossier verdedigd, dat geheel vrijwillig is, maar door zorgverzekeraars door de strot van huisartsen gedrukt wordt, het patiëntendossier dat heel veilig, maar binnen een paar maand gekraakt zal zijn.

Politicus Co Verdaas van de PvdA stapte deze week op wegens leugens over zijn woonplaats. O ja, in deze week waren er ook nog een paar bazen in het onderwijs die zich zelf verrijkt hadden. En de NOS kwam met een onderzoek dat nogal wat lokale bestuurders het niet zo nauw nemen met hun integriteit. We schreven vorige week nog over gemeentebesturen die een loopje nemen met Europese aanbestedingen. Het nieuwe stadhuis in Deventer komt er terwijl iedere burger wel weet dat dat onnodig geldverslindend is.

Overijssel krijgt geen vliegveld in Twente. We wisten wel dat dat onverstandig was, maar eigenwijze bestuurders wilden er eerst nog bijna 100 miljoen onderzoeksgeld aan besteden. We zijn afgelopen maand bekeurd door agenten die precies hetzelfde ‘gevaarlijke’ verkeersgedrag uithaalden als waar we de bekeuring voor kregen en denk je dat motoragenten stoppen voor een stopgebod bij een gevaarlijke oversteek? Nee, ben je mal. Ze zeiden nog zo, die gezaghebbers, dat er veel te weinig ontzag nog is, vandaag de dag, voor gezag.

Snappen gezagdragers niet dat de maatschappij het niet meer pikt hoe ze het gezag dragen? En snappen ze niet dat we terug gaan slaan als we voordurend gepest worden? Maar goed, dat rechtvaardigt uiteindelijk niemand asociaal gedrag te vertonen.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.