noten blikt terug op afgelopen jaar

Han Noten was dit jaar overal. Bij Pauw en Witteman om Diederik Samsom aan te bevelen als nieuwe PvdA-leider en bij de FNV om te helpen de nieuwe vakbeweging vorm te geven. Hij maakte zich sterk voor de verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol en wees en passant via NRC Handelsblad het kabinet-in-wording fijntjes op het probleem van de minderheid van VVD en PvdA in de Eerste Kamer. Ondertussen was het burgemeesterschap van de gemeente Dalfsen gewoon zijn voornaamste taak. “Ik prijs me gelukkig met de stabiliteit en de omgangsvormen in Dalfsen.” De ‘theoreticus’ Noten laat zijn licht schijnen over de stand van de gemeente en het land.

“Eigenlijk houd ik niet zo van terugblikken, want ik kijk liever vooruit,” zo begint Noten (54). “Maar voor de gemeente Dalfsen kun je zeggen dat het een jaar was waarin heel veel is losgekomen. Deze week worden bijvoorbeeld de uitkijktoren aan de Vecht, de pleisterplaats bij de Stokte en landschapspark Vechtvliet geopend. Daarnaast zijn we natuurlijk bezig met het Waterfront, waar volop gewerkt wordt. Er zit vaak heel veel tijd tussen idee en uitvoering van een project en juist wat betreft die uitvoering is er dit jaar heel veel gebeurd. Tegelijkertijd zijn we daarmee ook kwetsbaar, want we hebben écht te maken met de crisis. We kunnen bijvoorbeeld niet weten of het Waterfront ook daadwerkelijk zo uitgevoerd wordt als we nu in ons hoofd hebben. Daarom gaan we stap voor stap. Zo ben ik nu bijvoorbeeld al blij dat de rommel van het oude gemeentehuis opgeruimd wordt.”

Andere samenleving

De crisis heeft volgens Noten ondertussen ver strekkende gevolgen. Zo ver zelfs dat we op weg zijn naar een ‘andere samenleving’. “Dat is heel betekenisvol en ook niet per se slecht. Mensen van mijn leeftijd zijn opgegroeid met het idee van voortdurende groei, maar dat is nu niet meer vanzelfsprekend. Nu moeten we weer echt keuzes maken en je ziet dat mensen daarbij steeds meer gaan voor echte de kwaliteit.”

Een ontwikkeling die daarmee samenhangt is volgens de burgemeester dat steeds meer burgers zelf het heft in handen nemen en hun eigen leefomgeving vorm geven. “Waar de overheid zich terugtrekt zie je dat mensen elkaar weer opzoeken in nieuwe samenwerkingsvormen. Kijk maar naar Nieuwleusen Synergie en Duurzaam Hoonhorst. Dat zijn compleet nieuwe verbanden op een lager niveau in de samenleving. De afgelopen twintig jaar hebben we de samenleving veel te groot, afstandelijk en anoniem gemaakt. Nu gaan we terug naar kleinere verbanden. ‘Klein’ is in mijn ogen dan ook het grote thema van de komende jaren. Persoonlijk vind ik die ontwikkelingen ook veel interessanter dan wat er in Den Haag allemaal gebeurt.”

Als senator in Den Haag en burgemeester in Dalfsen was Noten de afgelopen jaren als weinig anderen in staat om het politieke en maatschappelijke landschap op zowel grote als kleine schaal te observeren. Een gevolg van die dubbelrol was dat hij zijn kennis en ervaring uit deze gemeente meenam naar de Hofstad en andersom. Landelijke ontwikkelingen en problemen spelen volgens de burgemeester net zo goed op lokaal niveau. “Kijk naar duurzaamheid en ouderenzorg of ontwikkelingen bij woningcorporaties. Dat zijn vraagstukken die ook in Dalfsen voluit leven. Als het in de Eerste Kamer bijvoorbeeld gaat over een biovergister, dan denk ik: ‘die hebben we in Dalfsen ook’. Ik haalde in Den Haag vaak voorbeelden uit onze gemeente aan.”

Invloedrijke Nederlander

Als Eerste Kamerlid wist Noten met enige regelmaat de aandacht van de landelijke pers en politiek op zich gevestigd. Zo formuleerde hij in een opiniestuk in NRC Handelsblad de ‘IJzeren wet van Noten’, die luidt dat senatoren vrijwel nooit anders stemmen dan hun collega’s in de Tweede Kamer. Ergo: het kabinet Rutte II, dat geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft, moet dus ook in de Tweede Kamer steun van een deel van de oppositie hebben. Ook haalde hij de FNV naar Congreshotel Mooirivier om het ‘Akkoord van Dalfsen’ te smeden, waarmee de vakbeweging opnieuw vorm kreeg. Eén en ander leverde hem de 110e plaats op in de lijst van meest invloedrijke Nederlanders die de Volkskrant jaarlijks uitbrengt. “Ach ja, zo’n plaats op die lijst… Aan de ene kant geneer ik me er een beetje voor, maar aan de andere kant prikkelt het je ijdelheid ook wel weer.”

‘Geen peil op te trekken’

Hoe zou hij het politieke jaar 2012 willen typeren? De burgemeester denkt even na, voor hij met een omschrijving komt die er niet om liegt. “Het was een jaar waarin zowel de kiezers als de politici totaal onvoorspelbaar waren. Er was werkelijk geen peil op te trekken. Kijk bijvoorbeeld naar mijn eigen partij: de PvdA stond er in de aanloop naar de verkiezingen beroerd voor, maar kwam uit op 38 zetels! Dan denk ik: ‘Hoe kan dat nou?’ Ik vond die extremen zowel in het negatieve als het positieve echt onbegrijpelijk. Er is in de landelijke politiek een enorm gebrek aan stabiliteit. Daar doe ik niet cynisch over, het is gewoon een constatering. Ik prijs me daarom gelukkig met de situatie in Dalfsen, waar nog wel stabiliteit en goede omgangsvormen heersen.” Wat een dergelijk instabiel politiek landschap voor 2013 belooft weet ook Noten niet. “De stemmingswisselingen in het land en de Tweede Kamer maken het allemaal erg onvoorspelbaar. Maar ik ben niet somber hoor. Er gaat heel veel gebeuren en wie weet wat voor moois daar uit voort kan komen.”

Noten toont zich een bevlogen politicus en bestuurder, maar toch spreekt een ander aspect van het burgemeesterschap hem minimaal net zo sterk aan. “Het mooiste aan mijn vak vind ik de persoonlijke omgang met mensen. Je bent vaak betrokken bij mooie en verdrietige momenten. Die rol als burgervader maakt het voor mij een rijk beroep.” Na tien jaar in de Eerste Kamer houdt de geboren Limburger de landelijke politiek nu voor gezien (zie kader), maar dat betekent niet dat zijn blikveld vanaf nu tot Dalfsen beperkt zal blijven. “Ik zal me naast het burgemeesterschap altijd ook met andere zaken bezighouden. Daar moet voor mij een goede balans in zitten. Ik ben een theoreticus, dus lezen, onderzoeken en schrijven zal ik op verschillende gebieden altijd blijven doen.”

Afscheid Eerste Kamer

Na bijna tien jaar neemt Han Noten afscheid als senator. De motivatie om door te gaan ontbreekt hem. “Ik heb er lang over nagedacht en het besluit viel me ook zwaar, want ik vind de Eerste Kamer een prachtig instituut. Wel is het zo dat het steeds politieker wordt. De Eerste Kamer had ooit een beschouwende rol. Nu dreigt dat we het werk van de Tweede Kamer over gaan doen.” Noten vindt dat de Senaat daarmee een ‘verstorende rol’ speelt. Het is niet langer een ‘chambre de reflexion’. De gevolgen daarvan worden onderschat.” Tegelijkertijd kreeg de burgemeester een andere bijbaan, die meespeelde in zijn besluit om uit de Kamer te stappen. Hij treedt toe tot de Raad van Commissarissen van zorggroep Espria en daarmee lag volgens hem het gevaar van belangenverstrengeling op de loer. “Dat commissariaat is qua omvang niet te vergelijken met het werk in de Eerste Kamer hoor, dus ik ga het wel iets rustiger aan doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.