nog een keer de benen strekken dit jaar

U kunt starten tussen 13.00 uur en 14.00 uur bij partycentrum Het Boskamp, Sterrebosweg no. 2 in Dalfsen. U kunt daar gratis een route afhalen die u zal leiden naar de plek waar de plek daar waar de biologische varkenshouder Overesch zijn varkens heeft lopen.

Na een wandeling van een half uurtje zijn daar bij die varkens aangekomen, zijn daar mensen van dit varkensbedrijf die u een en het ander kunnen vertellen en laten zien over deze manier van natuurontwikkeling. U mag gerust (graag zelfs) oud brood of iets ander voedsel mee brengen, om die dieren daar extra te gaan verwennen. Na deze beleving is het aan u de keuze om de korte weg of nog wat rond te wandelen via aanwijzingen op papier.

Na 15.00 uur vetrekken die mensen van Overesch van die plaats en gaan naar Het Boskamp om daar nog wat vragen te beantwoorden die door mensen daar gesteld kunnen worden. Voor de familie Overesch is dit een leuke manier van PR om dit eerlijk vlees te promoten. En voor u de kans om dit van dichtbij op een leuke manier te beleven. Neem wel uw fototoestel mee!

Het Bosvarken

Een natuurprimeur voor Salland: varkens helpen de boswachters van natuurmonumenten. Sinds de herfst lopen hier een aantal varkens, die helpen de ontwikkeling van jong bos op gang te brengen.

Bodem omwoelen

In 2007 waaiden enkele stukken bos daar plat. Deze bomen zijn opgeruimd, maar er zijn geen nieuwe bomen daar voor in plaats gekomen. De oorzaak: de dikke grasmat houdt het kiemen van jonge boompjes tegen. Vroeger zorgden de wilde zwijnen voor het omwoelen en aten het gras op. Daar waar de bodem is omgevoeld zijn er weer kansen voor boomzaden om te ontkiemen.

Samenwerking

Natuurmonumenten zocht naar samenwerking in de omgeving en kwam zodoende terecht bij

de biologische varkenshouder Overesch. Die zag wel wat in die plannen, zijn varkens waren al gewend aan het scharrelen en buitenleven. Als u daar die middag komt kunt u ook zelf zien dat dieren enorm veel schik hebben, en dat ze zich ook graag in de modder begeven.

Slacht

Oorspronkelijk lag het in de bedoeling dat deze varkens half december geslacht zou worden door een biologische slager uit Lemele. Daar is het nog niet van gekomen. De varkens waren eigenlijk nog niet helemaal op gewicht en daarbij, die mensen zijn in deze tijd van het jaar gewoon knetterdruk. Vandaag dat het grootste deel van die koppel er nog vrolijk rond huppelt en dat u daar nog van genieten kunt.

Nieuwe koppel

Als deze koppel straks zo rond half januari hun taak er op hebben zitten, zullen er zeker weer na de winter nieuwe exemplaren terugkomen daar. Maar eerst maar eens genieten: zondag 30 december 2012. Start tussen 13.00 en 14.00 uur Bij Het Boskamp. Na terugkomst zorgen ze weer dat er warme chocolade, snert, balkenbrij (de lekkerste van Overijssel) en glühwein is. De wandeling met de uitleg is gratis en de verdere versnaperingen zouden nog wel eens een van de laatste uitgaven van u voor dit jaar kunnen zijn. Ik zeg doen! U hoeft zich niet op te geven.

Nog wat linkjes: staging2.hetboskamp.nl staging2.overesch.nl http://staging2.natuurmonumenten.nl/nieuws/varkens-beheren-rechterense-veld

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.