lenferink zet natuurlijk huus in natuurverf

Lenferink Schilderwerken uit Heino zet ‘t Natuurlijk Huus in Raalte in de natuurverf. Daarmee heeft Salland weer een schildersbedrijf dat met natuurverf werkt. ’t Natuurlijk Huus wil niet alleen laten zien hoe je duurzaam en ecologisch kunt koppelen aan logisch en haalbaar, de stichting streeft er ook naar dat kennis en materiaal die je daar voor nodig hebt in de regio te halen valt.

Lenferink Schilderwerken is geen onbekende met natuurverf. Het bedrijf deed er eerder in de regio al projecten mee. Bij ’t Natuurlijk Huus zijn ze ook tevreden over de verf. Die zou als nadeel hebben dat het minder snel droogt, zodat het langer duurt voordat de schilder een tweede laag kan aanbrengen. Uitharden duurt ook iets langer, zodat je er niet een dag later al op kunt werken. Maar die nadelen zijn logistiek te ondervangen. Grote voordelen zijn dat de verf niet stinkt (het ruikt zelfs lekker als de schilder in je huis bezig is) en dat de verf in het geheel geen belasting voor het milieu is. Met natuurverf geschilderd sloophout, kun je zo in de open haard gooien. Ten onrechte denken mensen dat dat ook geldt voor verf op waterbasis. Maar die is gewoon chemisch, je hebt alleen geen terpentine nodig om de kwast af te spoelen.

Maar dan zal er toch wel iets met de kwaliteit zijn?, is dan steevast de slotvraag van mensen die een excursie volgen bij ’t Natuurlijk Huus. Niets is minder waar. ’t Huus staat er nu vier jaar, Lenferink brengt voor het eerst een nieuwe laag aan. En de schilder is dik tevreden over wat er nog op zit. Dat heeft mede te maken met de manie waarop natuurverf wordt aangebracht. Eerst een lijnolie die het hout verzadigt, daarna de verf zelf. Als er scheurtjes in de verflaag komt, trekt water niet in het oliehoudende hout.

Daarnaast zijn er nieuwe ontwikkelingen op de markt van natuurverven. Moose Farg en Allback brengen vanuit Noord Europa natuurlijke lijnolie en –wax. Het is een lijnolie met een pigmentkleur. De olie trekt in het hout, dat daardoor waterafstotend wordt. Naar het schijnt, hoef je dan maar eens in de vijftien jaar te ‘verven’. ’t Natuurlijk Huus onderzoekt de mogelijkheden deze wax als proef op delen van de kozijnen te zetten, zodat je het verschil kunt zien.

Wie ook natuurlijk verf wil gebruiken, kan terecht bij Lenferink Schilderwerken in Heino, Raalte en Hattem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.