laten we dan ook echt opstaan tegen kanker

‘Sta op tegen kanker’ riepen ze vorige week in alle voetbalstadions. Toen we daarna bij PEC Zwolle weer gingen zitten, stak de buurman een sigaret op. Precies wat de actie inhoud: helemaal niks. In veel cafés in de dorpen wordt gewoon weer gerookt. Bij de meeste gebouwen wordt je ontvangen door een haag van rokers. De supermarkten liggen vol met E-nummers. En Burgerking is de hoofdsponsor van de eredivisie.

Het heeft ontegenzeggelijk iets om met z’n allen stil te staan bij naasten die gestorven zijn aan kanker. Maar het is hypocriet als er vervolgens niks verandert in de weg naar kanker toe. In Australië pakken ze het wat steviger aan. Daar zijn vanaf dit weekend alle sigaretten hetzelfde verpakt in een monotoon groenig pakje. Er staan aangetaste longen op en zieke baby’s vanwege rokende moeders. De merknaam staat er nog heel klein op. Allemaal in hetzelfde lettertype. In Nieuw Zeeland zijn de sigaretten 30 tot 60 procent duurder geworden. Op een klein eilandje in de buurt mag iedereen die na 2000 geboren is gewoon niet meer roken. In New York is roken in Central Park en Time Square verboden.

In Salland en Vechtdal mag je in zeker de helft van het aantal cafés gewoon weer roken. Als je als student bij Windesheim, Saxion, Aventus, Deltion of Landstede naar binnen wil, wordt je ontvangen door rokende medestudenten. Op middelbare scholen kun je lekkere snacks kopen. En draadloos internet is alom vertegenwoordigd. Zolang nog niet wetenschappelijk aangetoond is dat je van die straling ziek wordt, wordt je er niet ziek van. Voetbalverenigingen kunnen bestaan vanwege de kantine-omzet en tijdens tentfeesten lachen we ons slap als er weer een kruipend naar huis gaat. In de tenten kun je trouwens gewoon roken.

De landbouw kan in twee jaar tijd met 50% minder antibiotica toe en de Rabobank financiert een plofkippenbedrijf in de Oekraïne. We worden ziek van fijnstof van megastallen, maar in Salland en Vechtdal worden er gewoon vergunningen voor afgegeven. Wie genetisch gemanipuleerd maïs wil verbouwen is namens het Raalter college van harte welkom.

Laten we vooral op gaan staan tegen kanker, niet alleen terugblikkend, maar ook vooruit denkend.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.