jasper hamelink blijft vol vertrouwen

,,Zet 2 maart maar vast in je agenda’’, adviseert Jasper Hamelink glimlachend, ,,dan begint het nieuwe wielerseizoen met de Ster van Zwolle. Dat is een thuiswedstrijd voor mij, ik wil er dan direct staan. En ook in mei, bij Olympia’s Tour, ga ik voor een podiumplaats.’’ De 22-jarige wielrenner uit Raalte heeft nu al zin in het nieuwe seizoen. Toch heeft hij zonet een domper van jewelste te verwerken gekregen. ,,Ik heb even gedacht mijn fiets te verkopen, de teleurstelling was heel groot.’’ Hamelink kreeg van Vancansoleil te horen dat zijn stagecontract niet in een profcontract wordt omgezet. ,,Voor mijn gevoel ging het goed. Ik heb veel gewerkt voor andere renners. Bijvoorbeeld in de ronde van Denemarken, die door Lieuwe Westra werd gewonnen. De dag voor de tijdrit heb ik heel veel op kop gereden. De tijdrit viel toen tegen, normaal gesproken mijn sterkste onderdeel.’’

Door Johan Kiekebosch

Hamelink reed zich in 2011 nadrukkelijk in de kijker van de profploegen. Vooral zijn vijfde plek op het wereldkampioenschap voor beloften viel op, evenals zijn achtste plaats in Olympia’s Ronde. Hij wist die goede uitslagen in 2012 geen vervolg te geven. ,,Ik heb me vorige winter meer toegelegd op klim- en duurtraining, daarom werd mijn tijdrit minder’’, is Hamelink’s verklaring.

Toch rijdt hij vanaf augustus als stagiaire tussen de profs. ,,Toen is echter de vermoeidheid er in geslopen. Bij de profs rijden ze zo vijf kilometer in het uur harder. Ook heb ik veel wedstrijden gereden. In december ga ik nog op trainingskamp met Vancansoleil, daarna ga ik terug naar mijn oude ploeg. Vancansoleil blijft me echter volgen, daarom moet 2013 maar mijn jaar worden’’, blijft Hamelink gedreven. ,,Ik ga me weer op de tijdrit richten, daar ligt mijn grootste kracht.’’

Hamelink fietst pas enkele jaren. Na tien jaar zwemsport stapte hij op 18-jarige leeftijd op de fiets. ,,Op vakantie reed ik op de fiets van mijn moeder met mijn vader de Alpe d’Huez op. Dat ging gemakkelijk, en ik vond het leuk. Daarom heb ik me bij CRT gemeld. Wijnand Wildeman was daar mijn trainer. Na een paar jaar heb ik de overstap gemaakt naar grotere teams, al ben ik nog steeds lid van CRT. Ik rijd voor het team van Jo Piels.’’

Hamelink heeft zijn studie verpleegkunde voorlopig op een laag pitje gezet. ,,Ik train 25-30 uur in de week, dat is niet te combineren met een stage met nachtdiensten in een ziekenhuis.’’ Hamelink vindt het daarom plezierig nog thuis te wonen. ,,Als het thuis niet zo goed was, had ik niet op dit niveau kunnen wielrennen.’’ Sinds een jaar woont hij in Raalte. ,,Lange tijd noemden de media me nog Heinoër, dat vonden mijn vriendenkring en ik wel lachen. Intussen voel ik me goed thuis in Raalte.’’

Wie als lezer van dit interview zichzelf als recreatiefietser heel wat mans vindt, kan beter niet verder lezen. Op de vraag hoe hard hij de Motieweg bij Holten op rijdt, antwoordt hij laconiek: ,,Ik denk dat ik de dertig dan net aantik. Op het vlakke rijden we tegen de zestig. Met de profs reden we in Frankrijk bijna 200 kilometer op en af, vaak heftiger dan de Motieweg. Op het eind hadden we 48 gemiddeld.’’

Doping

Wie wielrennen zegt, zegt doping. Jasper Hamelink snapt dat het zo werkt. ,,Het is iets van de oude generatie, voor de jonge garde is het waardeloos dat het er altijd over gaat. ‘’ Hamelink vertelt over zijn eigen ervaringen. ,,Bij CRT is het gewoon geen onderwerp. Daar komen de allerjongsten, die vinden wielrennen gewoon alleen maar leuk.’’ Op zijn weg naar steeds hogere regionen in zijn sport, merkte hij dat de dopingstrijd serieus ter hand wordt genomen.

,,In alle contracten staat tegenwoordig dat je bij de geringste verdenking ontslagen wordt. Ook heb ik al meerdere wedstrijden gereden waar werd gecontroleerd. Ik denk dat er veel sporten zijn waar jeugdsporters nooit gecontroleerd worden.’’ Hamelink gebruikt wel voedingssupplementen. ,,Misschien dat mensen dan aan doping denken. Je gaat zo verschrikkelijk diep, je leeft op het randje en kunt snel ziek worden. Om jezelf gezond te houden gebruiken we extra vitaminen en mineralen, maar dat is natuurlijk geen doping.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.