hobbyfokker heeft olympisch goud in stam

“Ik zat meer dan op het puntje van mijn stoel. Het was echt ongelooflijk, een heel intens gevoel.” Peter en José van Wegen uit Raalte hebben als hobby het fokken van paarden. Eén van de paarden uit hun stam, Vindicat W, pakte afgelopen zomer in Londen de gouden medaille voor het Engels landenteam. “Het is een supergevoel als je je paard de piste in ziet komen.”

Vindicat W werd ongeveer tien jaar geleden in een Raalter weiland geboren. Peter en José van Wegen hebben als hobby het fokken van paarden. “We fokken hier veulentjes en proberen dan te volgen waar ze blijven,” vertelt Van Wegen. En zo geschiedde ook bij Vindicat W.

“We hoorden dat een paard dat wij gefokt hadden in Engeland stond. Peter Charles had hem op een veiling gekocht, ongeveer vijf jaar geleden. Vindicat W en zijn ruiter , Peter Charles deden in de Nations Cup mee.” Dat is een toernooi bestaande uit zeven á acht wedstrijden in verschillende landen. Het is niet uitzonderlijk dat een paard dat in de Nations Cup meeloopt, ook uitkomt op de Olympische Spelen.

Ongeveer acht weken voor de Spelen zagen Peter en Jose Vindicat W voor het eerst weer, op een wedstrijd in Hagen, Duitsland. Daar spraken ze ook ruiter en eigenaar Peter Charles die al zei dat hij graag met het in Raalte geboren paard op de Olympische Spelen in Londen wilde starten. “Dat in zicht komt dat je op de Spelen mee mag doen, dat is heel bijzonder. Echt heel bijzonder.”

Op de ochtend voor de wedstrijd bedacht Van Wegen zich dat het al heel mooi zou zijn als Engeland met Vindicat W een plek in de middenmoot zou behalen. Dat zijn paard uiteindelijk de doorslaggevende rol in het Engelse goud speelde, was volgens Van Wegen echt ongelooflijk. “Een bijzonder gevoel, ik kan het niet omschrijven.” Tegelijkertijd bekroop hem ook een andere gedachte. “Wat jammer dat we er nou niet bij zijn.”

“Toen wij hoorden dat Vindicat W mee mocht doen, hebben we ogenblikkelijk kaarten geboekt.” Ze konden alleen nog kaarten voor het eerste optreden van hun paard boeken. “In de euforie zeiden we dat we daar nog wel kaarten voor de andere rondes zouden kopen, we zouden wel wat regelen.” Dat lukte niet, alle kaarten waar al lang en breed uitverkocht.

Van Wegen noemt het succes van Vindicat W geen toevalstreffer. Tien paarden uit de stam van Van Wegen lopen op internationaal topniveau mee. Toch denkt hij er niet over om meer paarden in zijn stal te zetten om mee te fokken. “Het is en blijft echt puur hobby. Daar zijn we ruim dertig jaar geleden mee begonnen, het leek ons leuk om een keer een veulentje te fokken.” De hobby groeide, het aantal veulens ook. Van Wegen werd jurylid voor het stamboek. “Dan leer je wel hoe een paard eruit moet zien.” Het fokken ging door en er werd een geheel eigen stam ontwikkeld. “Uniek aan Vindicat W is dat we niet alleen zijn moeder, maar ook zijn grootmoeder hebben gefokt. We hebben zijn overgrootmoeder jaren geleden gekocht.”

Foktechnisch wordt de kwaliteit van toppaarden in zeer belangrijke mate bepaald door de moederlijn. “Volgens insiders worden de sportgenen door de vader bepaald, en het is de moederlijn die het echte verschil maakt.” Ook de vader van Vindicat W, de hengst Guidam, heeft trouwens binding met Salland. “Die hengst stond destijds bij Zwartjens, het is overigens geen Nederlands paard, hij komt uit Frankrijk.”

Over toppaarden gaat in de paardenwereld rond dat die meestal ‘erg lastig’ in de omgang zijn. Hoe beter het paard, hoe moeilijker in de omgang. Dat wordt door Van Wegen ontkracht. “Vindicat W was als veulentje niet gemakkelijk, een beetje brutaal en met een eigen wil, maar zeker niet vervelend. Ik spreek er liever van dat hij karakter heeft. De paarden uit onze stam zoeken uitdaging op, zijn nieuwsgierig. Wij hebben in de jaren geleerd dat je ze respectvol moet behandelen, zonder dat ze de overhand krijgen.”

Over de ambities van Van Wegen na het Olympisch goud, wordt niet geheimzinnig gedaan. Bij de Spelen in Rio de Janeiro hoopt hij weer een paard van Raalter afkomst te zien lopen. “Er zijn paarden in onze stam die in Rio het kunstje misschien nog een keer kunnen nadoen,” lacht hij. Over zijn missie is hij uiterst duidelijk. “Ik ben paardenliefhebber en wij fokken jaarlijks een paar veulentjes”. Het is echt hobby.”

Nieuwe eigenaar voor Vindicat

Kort na de Spelen heeft Peter Charles Vindicat W van de hand gedaan. De nieuwe eigenaar? Jessica Springsteen. Inderdaad. Dochter van de grote rockster. Vindicat W loopt dus nu in de USA. Over de kwaliteiten van Springsteen is Van Wegen duidelijk: “Jessica is een getalenteerde dame, niet zomaar de dochter van.” Sinds de koop is Springsteen op twee internationale evenementen met Vindicat W gestart. Ze eindigde beide keren in de top tien, en dat zijn mooie prestaties, omdat amazone en paard elkaar nog maar kort kennen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.