haen respect voor een week

Haen schrijft bij tij en ontij over sport. Een keer in de zoveel tijd (met zoveel mogelijk onregelmatigheid) levert hij zijn columns aan. Hier onder zijn meest recente exemplaar, over de acties na het voorval met de grensrechter in Almere.

De dramatische gebeurtenissen in Almere hebben het land op de kop gezet. Schuldigen, oh nee, je moet spreken over verdachten, zijn opgepakt. En tot op kabinetsniveau werd de schande uitgesproken.

Stille tocht, handen schoon wassen, het is geen voetbalprobleem, je mag niet spreken over een allochtonenprobleem.

Het is een maatschappelijk probleem!

Ammehoela!

Als het een maatschappelijk probleem is, waarom wordt dan de KNVB als enige sportbond uitgenodigd voor een topoverleg? Waarom schrijft de Duitse voetbalbond dan 20.000 verenigingen aan? Waarom gaat de UEFA acties ondernemen en waarom een minuut stilte in Japan?

Waarom gaat ROHDA nu ineens de gedragsregels tegen het licht houden? Dat moeten ze toch met regelmaat doen en hoef je niet te wachten op Almere?

En dan uitspraken van de meest irritante sportjournalist Frits Barend: “De voetbal is de maatschappij 10 jaar vooruit. Alle problemen die zich nu voordoen bij het voetbal, zullen over 10 jaar maatschappelijk gemeengoed zijn!”

Dus dan is het wel degelijk een voetbalprobleem! Barend en dochter (zij papegaaien constant) halen veel voorbeelden aan en bevestigen steeds wat zij tegen spreken.

Het amateurvoetbal werd een weekend eruit gegooid, was sowieso gebeurd vanwege het weer. Daarbij de oproep om in het weekend de kantines wel te openen om te gaan praten. Ik denk dat het belang van omzet groter was dan de gesprekken. Want waarom zou je gesprekken arrangeren als je de afgelopen jaren al miljoenen hebt uitgegeven aan allerlei campagnes, die dus blijkbaar niet hebben gewerkt? Dan gaat zo’n weekendgesprek ook niet helpen….

Ik hoor meneer van Praag en andere KNVB-bonsen mooie verhalen vertellen over allerlei acties in het kader van een Samen naar een Veilig Sportklimaat. Maar dan wil ik de heren er even op attenderen dat dit geen KNVB-actie is, maar een actie van alle sportbonden die al bijna een jaar loopt. Heeft dus helemaal niets te maken met het voorval in Almere. Hoe hypocriet!

O ja, 10 dagen na Almere wordt in Arnhem al weer een scheidsrechter geslagen.

Feijenoord – Den Haag volop intriges en onsportief gedrag. Nee, ik zie dat verkeerd, want dat heet nu plotseling “emotie”. Hoe hypocriet!

Een scheidsrechter die naar de zijlijn rent en in plaats van een kaart een polsbandje toont met het woord “respect”. Hoe hypocriet! Respect vraag je niet, respect ontmoet je.

Straks gaat de scheidsrechter nog lolly’s uitdelen.

Misschien heeft de voorzitter van Broekland wel gelijk door te stellen dat met het hele competitieprogramma van het weekend er uit te gooien teveel mensen worden gestraft die gewoon lekker willen sporten. Want er gaat heel veel goed in de sport, er zijn heel veel sportieve voetballertjes. Er zijn ook heel veel sportieve voetballertjes met onsportieve ouders en teamleiders die willen winnen.

Zolang winnen en kampioen worden een belangrijk doel is in de jeugdsport, zal ook het gedrag hierbij een belangrijke rol spelen.

Misschien maar geen foto’s meer plaatsen op SC en in de krant van kinderen die kampioen zijn geworden, maar foto’s van kinderen die spelplezier beleven.

Al met al denk ik dat we binnenkort gewoon weer genoeg zullen lezen over gestaakte wedstrijden en geslagen scheidsen….

Maar ja, wie ben ìk?

HAEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.