gezond en natuurlijk high tech of oersoep

Gerard Verswijver, natuurgeneeskundige en natuurgeneeskundig therapeut brengt elke zaterdagmorgen een verhaal uit zijn praktijk op onze website. Onder de noemer Gezond en Natuurlijk vertelt Gerard elke week een verhaal. We hebben hem voor deze laatste Salland Centraal Krant gevraagd of hij zijn licht over 2012 en 2013 wil laten schijnen. Zijn verhaal vind je hieronder.

Op de rand van Oud en Nieuw maak je de balans op van het afgelopen jaar en kijk je vooruit naar de toekomst. Ontwikkelingen in de geneeskunde gaan pijlsnel. De trein van de gezondheidszorg dendert als een high tech “Fyra” over het spoor op zoek naar innovatie. Sommige uitvindingen zijn prachtig. Nieuwe medicijnen, nieuwe technieken, het positieve spoor. De kostprijs van deze ontwikkeling, het negatieve spoor, gaat daarbij minstens zo hard. In alle oprechtheid vraag ik me dan altijd af of dit alles voldoende bijdrage levert aan dat, wat we willen bereiken. Een gezondere geest, een gezonder lichaam. Welvaartsziekten en degeneratieve ziekten bepalen als nooit tevoren het gezondheidsbeeld. Missen we misschien een stuk van de puzzel?

Geneesmiddelen zijn om mensen te genezen maar om me heen zie ik een groeiend leger van medicijnafhankelijke patiënten. Steeds meer vragen heb ik bij de inzet van griepvaccins, antidepressiva (volgens bronnen meer op reclame dan op bewijs gestoeld), statines en bloeddrukverlagers. Van deze afhankelijkheid kan alleen de farmacie maar vrolijk worden. Gezond ouder worden we er in ieder geval niet van. In 1972 bedroegen de totale gezondheidskosten 6,5 miljard euro. Nu geven we ditzelfde bedrag enkel aan medicijnen uit. De gezondheidskosten gaan in sneltreinvaart richting de 100 miljard. Voor het eerst was er de maatschappelijke discussie over de inzet van bepaalde medicatie (Pompe en Fabry).

Ook in de natuurgeneeskunde bedienen we ons tegenwoordig steeds meer van high tech technologie. Geavanceerde apparaten verschijnen op de markt, gebaseerd op acupunctuur of bioresonantie en toegepast in de ruimtevaart. Hun wetenschappelijke waarde is discutabel. Doen we het dus beter?

Pas geleden had ik een dame op bezoek, vertegenwoordigster van zo’n ruimtevaart acupunctuurmachine. Voor de somma van vijfentwintig duizend euro was ik de nieuwe eigenaar. Echte vakkennis was niet eens nodig. Ze begon haar verhaal uit het boekje en vermeed heel handig mijn kritische vragen. Computerschermen boordevol informatie passeerden in een moordend tempo mijn netvlies en binnen de kortste keren was ik de weg kwijt. Ik besloot haar wat simpele basale vragen te stellen over de kern van acupunctuur. Als een getrainde “kip zonder kop”, ontweek ze mijn lastige vragen en probeerde de lijn van haar eigen standaard praatje weer op te pakken. Gezondheid uit een geprogrammeerd kastje.

Ik zag mijn oude huisdokter ineens voor me. Getraind nam hij me de pols, bestudeerde hij mijn tong, keek naar mijn huidskleur. Naast een simpel middel, gaf hij me een aantal tips over mijn levensstijl en voeding. Mijn oude acupunctuurdocent week in geen druppel van hem af. Beiden hadden ze iets gemeen, aandacht voor de patiënt en het bewustzijn dat ieder individu anders is.

Tegenwoordig leven we in het tijdperk van de protocollengeneeskunde. Iedere patiënt dient te passen in de NHG standaard van de huisarts. Behandelingen zijn systeemgericht en symptomatisch. Weinig aandacht meer voor de oorzaken van ziekte, preventief beleid en het individu. Als een Japans autootje gaan we over de loopband van de geneeskunde. Het eindproduct is steeds hetzelfde. De natuurgeneeskunde doet het al geen haar beter. Als we de mening van de high tech kastjes centraal stellen dan creëren we net zo goed lopende band geneeskunde.

En dan de kosten. Ach, zult u zeggen, het valt toch wel mee. Voor het eerst in jaren zijn de zorgverzekeringen niet duurder geworden. De premies stijgen nauwelijks. De inhoud van het pakket is echter drastisch gedaald. Als je, in plaats van twintig, nu zeventien sigaretten in een pakje stopt, kun je suggereren dat de prijs gelijk blijft.

Gelukkig zijn er ook nieuwe ontwikkelingen. Misschien zijn het kleine stapjes, maar daar begint een verandering altijd mee. In de natuurgeneeskunde heeft men de aanval op degeneratieve of welvaartsziekten geopend. Wetenschappelijke publicaties verschijnen er over het oerdieet. Onze voedingsgenen leven nog steeds in deze oersoep. “We zijn wat we eten, maar moeten weer worden wat we aten”, is de gevleugelde uitspraak van Professor Frits Muskiet. De aandacht verplaatst zich naar preventie van ziekten. Studies laten zien, dat gezond gedrag en gezonde voeding ziekten met dertig tot tachtig procent kunnen beïnvloeden.

Sinds kort beweeg ik mij voort, vergezeld van een bewegingsmeter. Een initiatief van een fitnessbedrijf in samenwerking met een aantal zorgverzekeraars. Doel is om mensen weer meer in beweging te krijgen. Middel is deze bewegingsmeter. Extra motivatie is ook de belofte, dat bij voldoende beweging, cliënten een deel van hun eigen risico vergoed krijgen van deze zorgverzekeraars. Preventie wordt “hot”.

Hierbij mijn advies voor volgend jaar voor iedereen die gezondheid een warm hart toedraagt. Stop met roken, Ga minstens 20 minuten per dag actief bewegen. Eet volop fruit, groente, weinig vlees, veel vis, drink veel groene thee, laat uw glas melk staan, eet geelwortel, en ga mediteren. Kortom, laaf u aan de oersoep. Ik wens jullie allemaal een hoop kwalitatief goede jaren in goede gezondheid.

info@matera.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.