en wat vinden de mayas zelf

En wat vinden de maya’s zelf? Het gaat op weg naar 21 december 2012 de hele tijd over hen, maar hoe zien zij het verhaal over het einde der tijden? Felipe Gomez van de Guatemalese Maya-beweging baalt er van, zegt hij tegen het persbureau AFP. 21 December 2012 is heus niet het einde der tijden. Maar er staat wel wat te gebeuren. Er komt weer balans tussen mens en natuur.

In twee eerdere verhalen schreven we over de Maya-jaartelling met een cyclus van 26.000 jaar waarbij komende 21 december een cyclus er op zit, over het gemis van een duidelijke astrologisch punt dat aantoont dat de cyclus inderdaad 26.000 jaar geleden begonnen is en over het begin van de Christelijke jaartelling, die wel met de stand van sterren te verklaren is.

De Maya’s zelf geloven wel degelijk in 21 december. Maar ze hebben het nooit over het einde der tijden gehad. Dat is er een beetje ingefietst door de westerse wereld van het Christendom en de Islam, waar het einde der tijden, het vergaan van de wereld, wel onderdeel van het geloof is. Maya’s hebben dat niet. Die denken in een kanteling van de aarde, en daardoor een andere stand van de sterrenhemel, ander magnetisme, en daarmee een andere geestelijke balans van het leven op aarde.

Hoe de Maya’s aan die wijsheid komen, daar wordt wel lacherig over gedaan. Maar de Maya’s leefden in dezelfde tijd dat andere mensen op andere plekken op de wereldbol er heilig van overtuigd zijn geraakt dat Jezus geboren is onder regie van God. Mona Keijzer van het CDA sluit niet uit dat het scheppingsverhaal waarin de aarde in zeven dagen door God is neergezet, waar is. De Maya’s leefden van 2000 voor Christus tot 900 na Christus in wat nu Guatemala, El Salvador en Honduras is.

Volgens een populaire interpretatie breekt komende maand een nieuw tijdperk in die kalender aan. En de Maya’s geloven daar ook in. “Er komen grote veranderingen aan”, zegt Gomez. “Zowel persoonlijk als op familie- en gemeenschapsniveau. Daardoor ontstaat er weer balans tussen de mensheid en de natuur.” Maar de Maya’s hoor je niet praten over het einde tijden.”

We leven dus gewoon verder, alleen zal de wereld anders worden. Volgens sommige interpretaties gaat dat langzaam stap voor stap, anderen denken aan een schokeffect. Aanhangers van de stap voor stap-theorie zien in iedere storm en overstroming van de laatste jaren hun gelijk, het opwarmen van de aarde, de omslag naar duurzaamheid, de val van het kapitalistische systeem met graaiende bankdirecteuren, het zouden allemaal tekenen aan de wand zijn. Mensen van de snelle theorie denken aan drie dagen donkerte rondom de 21ste. Met aan de andere kant van die drie dagen de nieuwe dimensie, bepaald door de nieuwe sterrenhemel.

Intussen doet de toeristische sector het in Guatemala, El Salvador en Honduras bijzonder goed. Mensen zijn in de Maya’s geïnteresseerd geraakt, willen er een kijkje nemen. Maar waar de Maya;’s van balen is van het volk dat nu nog even snel komt kijken voordat de wereld vergaat. Je kunt zelfs op vakantie met de ‘dag des oordeels’-reizen. In december is er een groot einde der tijden-evenement. Daar worden 90 duizend mensen verwacht. Het is een soort van VVV-feest, met overheidssteun. De Maya’s zelf doen er niet aan mee. Die hebben hun eigen bijeenkomsten, meer feesten, want voor hen is het niet het einde der tijden. De feesten zijn volgens Gomez ‘respectvoller en heiliger’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.