eindejaarstips van lens accountants

Het einde van 2012 nadert met rasse schreden. Voor veel ondernemers een moment om nog fiscaal alert te zijn. Immers, door slim in te spelen op de fiscale wetgeving kan een voordeel worden behaald of juist een nadeel worden voorkomen. Onderstaand treft u een aantal fiscale tips aan.

Wooneigenaren met spaarhypotheek

In 2013 is het voor woningeigenaren niet meer mogelijk een fiscaal aftrekbare spaar- of beleggingshypotheek af te sluiten. Woningeigenaren met een bestaande spaarhypotheek kunnen echter binnenkort deze ook niet meer overhevelen van box 3 naar box 1. Dit is nadelig als de opgebouwde spaarpot boven de vrijstelling van

€ 21.139 per persoon uitkomt. Boven deze vrijstelling is namelijk 1,2% belasting in box 3 verschuldigd. Deze heffing kan worden voorkomen door de spaarhypotheek over te hevelen naar box 1. Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer is toegezegd dat deze woningeigenaren hiervoor tot 1 april 2013 de tijd krijgen. Gezien de administratieve rompslomp is het raadzaam hierover tijdig met uw hypotheekadviseur contact op te nemen.

Banksparen of lijfrenteverzekering

Als u een pensioentekort heeft, kunt u binnen bepaalde grenzen premies voor lijfrenten ten laste van uw inkomen brengen. In plaats van een premie voor een lijfrenteverzekering te betalen, kunt u hetzelfde bedrag ook storten op een zogenaamde bankspaarrekening, waaraan veel minder kosten zijn verbonden. Banksparen heeft als bijkomend voordeel dat ook bij overlijden het geld terugkomt.

Wilt u hiervan nog in 2012 gebruik maken, dan moet de storting op de bankspaarrekening plaatsvinden vóór 1 januari 2013.

Betaal uw hypotheekrente vooruit

In 2012 kunt u een hoger bedrag aan hypotheekrente opvoeren, indien u maximaal zes maanden rente vooruitbetaalt. Is uw inkomen naar verwachting in 2013 aanzienlijk lager dan in 2012, dan kunt u hiermee een belastingbesparing realiseren.

Werkkostenregeling

Hebt u personeel in dienst, dan is het raadzaam aandacht te schenken aan de werkkostenregeling. Vanaf 1 januari 2014 is toepassing van de werkkostenregeling verplicht, in 2013 kunt u nog een keuze maken voor de huidige regeling voor vergoedingen aan personeel.

Bent u al overgestapt op de werkkostenregeling? Kijk dan goed of u in december nog belastingvrije verstrekkingen en vergoedingen aan uw personeel kunt geven. Bent u nog niet overgestapt? Dan is het zeker verstandig om te laten beoordelen of dat toch niet fiscaal gunstig voor u is.

Rekening-courant-schuld met uw B.V.

Bent u aandeelhouder in een B.V. en heeft u een schuld aan deze B.V. zonder voldoende zekerheden, dan kan de Belastingdienst hier kritische vragen over stellen en eventueel het bedrag van de schuld als uitdeling aanmerken. Gevolg hiervan is dat u 25% belasting hierover verschuldigd bent.

De Belastingdienst heeft aangekondigd in 2013 scherper naar de rekening-courant-schulden van dga’s te kijken. Zorg ervoor dat u, indien mogelijk, nog eens scherp kijkt naar de zekerheden die u de B.V. kunt geven. Voorts adviseren wij u de schuld aan de B.V. schriftelijk goed vast te leggen en een aflossingsschema op te stellen of te proberen de schuld voor de jaarwisseling (gedeeltelijk) af te lossen.

Heroverweeg rechtsvorm

Drijft u een onderneming in een B.V. waarvan u aandeelhouder bent en maakt deze B.V. verlies, dan is het te overwegen om per 1 januari 2013 terug te keren naar een eenmanszaak of V.O.F. indien de risico’s van de onderneming dit toelaten. Als directeur/aandeelhouder van een B.V. heeft u namelijk te maken met enkele fiscale regels die de winstgevendheid van een B.V. kunnen belemmeren, zoals bijvoorbeeld de gebruikelijke loonregeling. Door uit de B.V. te gaan, kunt u dan in een fiscaal gunstiger situatie komen.

drs Edwin de Witte

LenS accountants

Vrieswijk 1

8103 PB RAALTE

T: 0572 – 354 488

I: staging2.lens-accountants.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.