dienstregeling lost probleem nijverdal niet op

In heel het land is de dienstregeling aangepast. Overal zijn problemen het hoofd geboden. Dat de reizigers Zwolle-Twente er niet beter van worden, lijkt aan te geven dat de NS het probleem eigenlijk niet serieus neemt. Sterker nog: het is er tijdelijk slechter op geworden. Want er is ’s ochtends vrijwel nooit een bus beschikbaar om mensen van A naar B te brengen. Syntus heeft de dienstregeling nog niet op orde.

Vanwege de aanleg van een spoor- en autotunnel bij Nijverdal kreeg het dorp twee stations. Naast Nijverdal werd ter hoogte van de entree van de Holterberg Nijverdal West aangelegd. Daardoor werd de treinreis tussen Zwolle en Enschede (dus ook vanuit Heino of Raalte naar alle stations in Twente opgeknipt. De NS veranderde niets aan de dienstregeling en liet de trein in Nijverdal naar Enschede vertrekken als de trein uit Zwolle in Nijverdal West aan kwam, en andersom.

Honderden treinreizigers hebben daardoor nu al 3,5 jaar lang iedere enkele reis een half uur vertraging opgelopen. Of ze maakten een omweg. Vanuit Heino was het bijvoorbeeld sneller over Zwolle en Deventer naar Almelo en verder Twente in te komen. Raaltenaren namen de bus naar Deventer om vandaar verder te reizen. Mensen kochten een tweede autootje om van Salland naar Nijverdal te rijden om vervolgens de trein te pakken.

Hoeveel mensen er dagelijks last van deze NS-actie hebben, is niet bekend, maar met Saxion en Windesheim aan de uiteinden van beide lijnen, weet je zeker dat het om erg veel studenten gaat. Enschede, Zwolle en Almelo zijn grote ambtenarensteden waar dus veel treinend personeel iedere dag naar toe en weer weg gaat.

Er zijn verschillende acties ondernomen te pogen de dienstregeling zo aan te passen dat reizigers vijf minuutjes de tijd kregen van het ene naar het andere station te komen, zodat zonder tijdverlies konden reizen. Een paar minuutjes later vertrekken vanuit de beide Nijverdalse stations was al goed. De NS heeft altijd volgehouden dat dat onmogelijk was. Nu de nieuwe dienstregeling ook niet in een oplossing voorziet, lijkt er meer sprake van onwil dan van onmogelijk.

Er worden wel zo snel mogelijk langere treinen ingezet, de nieuwe regelijng veroorzaakt namelijk topdrukte in de spitstreinen. Als je niet in een van de beginstations instapte, had je afgelopen week geen kans op een fatsoenlijke zitplaats, ook de eerste klas en alle tussenpaden waren bezet.

In april van het volgend jaar is de tunnel trouwens klaar en wordt Nijverdal West weer opgeheven. Dan is het probleem dus sowieso opgelost. De nieuwe tunnel kost een miljoen euro per meter, krijgt één spoorlijn en geen vierbaansweg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.