de bevers gaan voor de dubbel

Het eerste team van de Lemelerveldse volleybalclub De Bevers is bezig aan een uitstekend seizoen. De volleybalsters staan na 10 speelronden bovenaan in de Derde Divisie A Dames (NO) met 42 punten. In eigen huis is het team van trainer Jan van Uitert (56) ongeslagen. De doelstelling van de vereniging is dan ook niet verrassend: kampioen worden, promoveren naar de Tweede Divisie en zo ver mogelijk komen in de Regiobeker.

“Tijdens de voorbereiding van dit seizoen konden wij als trainers al zien dat we dit seizoen voor de bovenste plaatsen moesten gaan strijden”, zegt trainer Van Uitert. “Ook in de voorbereidende toernooien speelden de dames tegen Regio en Tweede divisie uitstekend volleybal. Dus wel verwacht, maar het gaat tot nu toe wel gemakkelijker dan is voorspeld.”

Een goed seizoen draaien is voor De Bevers niet onbekend. Vorig jaar verloren de volleybalsters maar één wedstrijd. De dames werden kampioen en wonnen de Regiobeker. “De bekroning op dat geweldige seizoen was dat Dames 1 weer volkomen terecht in de regiodivisie speelt. Het zelfvertrouwen en mentale weerbaarheid is hierdoor geweldig gegroeid”, zegt Van Uitert.

Dat De Bevers nog steeds zo goed presteert, komt volgens de geboren Eindhovenaar vooral door de hechtheid van het team, zowel in als buiten het veld. “En daarnaast is de groep zeer leergierig en bulkt op dit moment van het zelfvertrouwen. Verder is de mix tussen ervaren en jongere speelsters ideaal.”

Wat volgens de in het Gelderse Laren wonende Van Uitert nog wel beter kan, is het sneller en slimmer spelen. “Dus per rotatie onze sterke punten weten en gebruiken. Hiermee zijn we al intensief bezig op de training. In de tweede helft van de competitie moet dit dan in de wedstrijden zijn vruchten af gaan werpen. We gaan dus vol voor het kampioenschap met eventueel de dubbel, vorig seizoen is dit ook gelukt. Het team heeft aangegeven dat het vorig jaar wel een geweldig seizoen was dus voor herhaling vatbaar. Maar de weg is nog lang en we moeten scherp en attent blijven. Tevens moeten we blessurevrij blijven.”

Jeugdontwikkeling

De Bevers zet dit seizoen als vereniging maximaal in op de ontwikkeling van de jeugd en op het behoud van de goede sportsfeer binnen de vereniging. Door de hele jeugd meer trainingsmogelijkheden te bieden, onder leiding van enthousiaste, goed opgeleide trainers, krijgt de jeugd de mogelijkheid om het maximale uit hun talent te halen. De talentenlijn zoals die door technische commissie en trainers is vastgelegd moet de komende jaren sturing geven aan de doorstroming van talenten naar de prestatielijn en richting Dames 1.

Om speelsters fysiek en mentaal nog beter te klaar te stomen voor de competitie, is er door de vereniging geïnvesteerd in materialen om meer specifiek op kracht en conditie te trainen. In elke training wordt dit trainingselement ingezet. En niet alleen voor Dames 1, maar voor alle prestatieteams. Meerdere speelsters hebben inmiddels aan den lijve mogen ondervinden dat ze meer spieren hadden dan gedacht en op plaatsen waarvan ze niet wisten dat ze daar spieren hadden.

Trainer Jan van Uitert

In het dagelijks leven is trainer Jan van Uitert, vader van dochters Lesley (31) en Nancy (26) bedrijfsleider van de stichting Techcovery. “Dat is een simulatiewerkplaats binnen het Deltion College, waarin we techneuten bedrijfsmatig opleiden. Techcovery is een samenwerkings verband tussen Het Deltion College in Zwolle en het bedrijfsleven in regio Zwolle.” Samen met zijn vriendin Joke woont hij in hun eigen verbouwde woning met een mooie grote tuin in het prachtige Gelderse Laren. “Omdat we allebei van beesten houden hebben we een kat, kippen met een haan, twee pony’s en een prachtige Cane Corso reu met de naam Quiero.”

Van Uitert heeft altijd al de ambitie gehad om trainer te worden. “Ik vind het superleuk om met gemotiveerde sporters te werken, om ze te verbeteren en om alles eruit te halen wat erin zit. Ik ben begonnen als atletiektrainer. Helaas vond ik dit te weinig uitdaging hebben. Te eenzijdig en te individueel. En natuurlijk sta je altijd buiten.”

Zijn volleybaltrainerscarrière begon hij achttien jaar geleden bij Orion in Doetinchem. Vervolgens stond hij aan het roer bij Longa Lichtenvoorde, Sourcy volleybalschool, DVO Hengelo, WSV Warnsveld, Flash Nijverdal en Rivo Rijssen.

“Halverwege het seizoen 2010/2011 ben ik bij De Bevers in Lemelerveld gestart om met Dames 1 te handhaven in de Regiodivisie zonder nacompetitie te spelen. Natuurlijk was dit een hele kluif, want het team stond onderin. We hebben de tweede helft uitstekend gepresteerd, maar helaas moesten we toch nacompetitie spelen en we degradeerden naar de promotieklasse. Na het succesvolle seizoen 2011/2012, dus in een jaar terug in de regiodivisie, een unieke prestatie van de dames en begeleiders, waar we allemaal heel trots op kunnen zijn. Tevens pakten we verdiend de regiobeker, dus heb ik vorig seizoen meerdere malen gemerkt dat ze in Lemelerveld heel goed feest kunnen vieren.”

En als het aan Van Uitert ligt, wordt er dit seizoen weer feest gevierd. “Ik wil dit seizoen kampioen worden met Dames 1, promoveren naar de Tweede Divisie en de Regiobeker winnen. Een realistische doelstelling die in de toekomst vastgehouden kan worden, gezien de potentie en de aanwezige talenten die worden opgeleid in de opgezette talenten/prestatielijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.