dalfsen heeft genoeg om trots op te zijn

“Bescheidenheid siert de mens, maar de ondernemers uit Dalfsen mogen wel eens wat minder bescheiden zijn. Dalfsen heeft immers genoeg om trots op te zijn.” Dat zei wethouder Klaas Agricola tijdens de jaarlijkse bedrijvencontactavond voor het MKB in de gemeente Dalfsen. Speciale gast was Hans Biesheuvel, voorzitter MKB Nederland. Hij had goed nieuws voor de circa 140 bezoekers. “We proberen momenteel afspraken te maken met de pensioenfondsen om ze te laten investeren in de Nederlandse hypotheekportefeuilles. Dan komt er veel geld vrij. Ik denk dat het gaat lukken. Sterker nog, als het niet lukt, mag u mij daar over een jaar op aanspreken!” Zijn conclusie? “We gaan weer polderen.”

Ondanks alle kritiek omtrent de verhoging van de zorgpremie toonde Biesheuvel zich niet ontevreden over het nieuwe regeerakkoord. “Er zijn veel belangrijke stappen gezet, maar dat dringt nu nog niet door. We hebben een gigantische overheidsschuld. Alleen bezuinigen, is wat ons betreft echter geen optie. We moeten verstandig hervormen. Daarmee is een begin gemaakt als het gaat om de woningen- en arbeidsmarkt, de pensioenen en de AOW. Ik weet zeker dat het uiteindelijk de ondernemers zijn die Nederland uit de crisis moeten trekken. Dan moet er wel ruimte zijn voor ondernemerschap. We kunnen niet doorgaan om de lasten voor ondernemers, de regeldruk en het aantal toezichthouders te verhogen.” Daarnaast deelde hij mee dat de ING binnenkort een speciale MKB-bank zal opstarten. Weg met de callcenters en terug naar de accountmanagers. Daarnaast komt er een nieuwe projectbank ‘Credits’, die microkredieten zal verstrekken aan ondernemers. Minister Kamp heeft al toezeggingen gedaan om dit initiatief financieel te ondersteunen. Biesheuvel: “Want één ding is zeker: het investeringsklimaat moet worden verbeterd.”

MKB-proof

Met het oog op de huidige coalitie signaleerde Biesheuvel een terugkeer naar het ouderwetse polderen. Iets dat volgens hem, als oud-ondernemer, helemaal niet verkeerd is. “We zijn een overlegland. MKB Nederland zal daarbij blijven strijden voor de ondernemersbelangen. Nederland kent meer dan 700.000 bedrijven in het MKB. Deze bieden gemiddeld aan vijf, zes mensen werkgelegenheid. Laat de overheid, voordat er allemaal regels worden geïntroduceerd, waarvan vooraf de gevolgen niet bekend zijn, eerst pilots doen. Maak alle regelgeving MKB-proof. Het MKB is immers de maat der dingen!”

Duurzaamheidsprijs

Wethouder Agricola reikte tijdens de avond de Duurzaamheidsprijs van de gemeente Dalfsen uit. De hoofdprijs was voor Slagerij Kouwen uit Nieuwleusen. Eigenaren Gerben en Nico Kouwen introduceerden in hun nieuwe pand tal van duurzame technieken. Daarnaast betrekken ze hun vlees zoveel mogelijk van boeren uit de omgeving. Nico zet zich daarnaast in voor Ethiopië. Nadat hij jaren geleden naar het land was gereisd om daar mee te werken aan een kennisoverdrachtproject met betrekking tot vlees, bleef hij er hangen. Hij richtte met een kennis een melkfabriek op, waar momenteel circa zestig mensen werken. “We verdienen onze kost in Nederland”, zegt hij. “Ik zag die fabriek als een leuk extra project. Daar houden nu zestig mensen een inkomen aan over.”

Aanmoedigingsprijzen

De aanmoedigingsprijzen gingen naar Nieuwleusen Synergie en bed & breakfast/groepsaccommodatie De Zwaluwhof in Hoonhorst. Nieuwleusen Synergie is een organisatie van betrokken inwoners van Nieuwleusen die zich gezamenlijk inzetten om diverse initiatieven (onder andere glasvezel, zonne-energie, een kringloopwinkel en gemeenschappelijke inkoop van energie) te realiseren. Silva en Irma Broeks, de eigenaren van De Zwaluwhof openden eerder dit jaar een nieuwe vleugel. Daarin wordt gebruik gemaakt van verschillende duurzame technieken. “Duurzaamheid is tegenwoordig rendabel”, stelt Silvo. “Je bent een dief van je eigen portemonnee als je er niet aan meedoet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.