carinova en zorggroep krijgen concurrentie

Buurtzorg Nederland is ruim 5 jaar geleden begonnen. “Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een organisatie met ruim 5000 medewerkers in meer dan 500 teams, verspreid door Nederland,” vertelt Yvonne Koopman van Buurtzorg. “We hebben een zeer hoge cliënttevredenheid blijkt uit onderzoek, de afgelopen 2 jaar zijn wij uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland. Ook verwijzers blijken blij te zijn met buurtzorg. Wij zijn een AWBZ erkende instelling en maken afspraken met (alle) zorgkantoren in Nederland, zoals andere thuiszorgorganisaties dat ook doen. Daarnaast werken we uiteraard samen met huisartsen, ziekenhuizen, GGZ enzovoort.”

Buurtzorg stelt enkel met gediplomeerd personeel te werken; ziekenverzorgenden,verpleegkundigen en wijkverpleegkundigen. “Wij werken met zelfsturende teams, die wijkverpleegkundige zorg (verpleging en persoonlijke verzorging) bieden aan mensen in hun thuissituatie. De kwaliteit en continuïteit staan bij ons hoog in het vaandel, de teams zijn kleinschalig van opzet, zorg wordt niet opgeknipt in allerlei deeltaken. Iin de wijze van organiseren van de zorg is het bij veel organisaties gebruikelijk dat de zorgverlening ingezet wordt met behulp van verschillende niveaus, en dus verschillende medewerkers die over de vloer komen. Bij buurtzorg is dat veel beperkter, onze medewerkers werken generalistisch, cliënten zien minder gezichten aan hun bed.”

Over de werkwijze stelt Koopman: “We stellen met name denk ik de relatie tussen cliënt en professional centraal. Vanuit die (vertrouwens)relatie kan er gewerkt worden aan het vinden van oplossingen voor problemen van cliënten. We onderscheiden ons tevens in onze werkwijze: kleinschalig, hoge kwaliteit gediplomeerde medewerkers, zelfsturing, korte lijnen naar bijvoorbeeld de huisarts.”

In Olst-Wijhe is recentelijk een Buurtzorgteam gestart, in Raalte wordt begin januari een start gemaakt. “Teams bepalen bij ons zelf in welk gebied ze gaan starten en hoe groot dat is. Vaak zien we dat na verloop van tijd als de cliënten ons hebben weten te vinden er een tweede team naast komt, of dat een team gaat splitsen. Ik kan dan ook niet concreet aangeven in welke plaatsen buurtzorg nog meer actief zal worden, wij bepalen dat niet vanuit een kantoor ofzo,” aldus Koopman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.