bewoners mariaoord vinden plek in schuilenburg

Schuilenburg was al in aanbouw toen Zorggroep Raalte door overheidsbeleid Mariaoord moest sluiten. Door die nieuwe situatie is een aantal woonruimtes in Schuilenburg vrijgehouden voor de bewoners van Mariaoord. De bewoners hebben die kans te baat genomen.

Toen de plannen voor Schuilenburg gemaakt werden, was het politieke klimaat nog zo dat met de nieuwbouw extra plaatsen gecreëerd zouden worden om wachtlijsten het hoofd te bieden. Maar die wachtlijsten zijn plots verdwenen. Mensen die een half jaar geleden nog in een verzorgingstehuis terecht konden, moeten nu namelijk thuis blijven wonen. Minder dan een derde van de huidige bewoners van de hele zorggroep Raalte zou vandaag de dag geen indicatie meer krijgen. Geen wachtlijsten meer dus, sterker nog: hoofdvestiging Swaenewoerd van de Zorggroep gaat fors snijden in de huisvestingsaantallen.

Schuilenburg past prima in het nieuwe concept van de zorggroep. Mensen kunnen er zelfstandig wonen, maar tegelijk is er een 24-uurs zorg aanwezig. Feitelijk is dat de aloude thuiszorg waarbij de verpleegkundigen naar de mensen thuis gaan, alleen is het ‘thuis zijn’ nu zo georganiseerd dat de bewoners woonruimte huren op een locatie waar ze alles bij de hand hebben.

Zaterdag was er open huis in Schuilenburg. De belangstelling was groot. Opvallend veel jongere ouderen kwamen een kijkje nemen, wellicht voor hun ouders, wellicht om hun eigen voorland eens te bekijken. De twee eerste reacties die we hoorden: “‘t Is mie wel wat verre weg van het centrum” en “Wat ben ik blij dat ik straks weer op de weilanden kan uitkijken.”

Schuilenburg is nog lang niet klaar, maar al wel ver genoeg gevorderd om de verschillende doelgroepen te laten proeven wat er allemaal mogelijk is. En dat is veel. Zo zijn er plannen voor een klein supermarktje, een kapper, pedicure, fysiotherapeut en een spreeklokaal voor bijvoorbeeld de oogarts. Ook wordt er veel ‘domotica’ in het gebouw gestopt, dat is technische apparatuur die in te zetten is voor controle op afstand. Vanuit de woning kan een bewoner contact zoeken met een hulppost, de hulppost kan op zijn beurt desgewenst woningen en bewoners in de gaten houden.

Het zijn middelen om mensen in staat te stellen langer thuis te blijven wonen. De service in Schuilenburg is om die reden ook niet alleen voor de bewoners van het complex zelf. Ook de buurt is van harte welkom gebruik te maken van het grand café en de andere faciliteiten. De Zorggroep komt ook de wijk in voor zorg.

In Schuilenburg komen op de begane grond zes appartementen voor mensen met dementie en zes appartementen voor mensen met een verstandelijke handicap. Op de eerste verdieping komen vijftien appartementen voor jong volwassenen met autisme, op de tweede verdieping vijftien appartementen voor echtparen waarvan een van de beiden zorg nodig heeft. Op de derde verdieping, die met het mooiste uitzicht, komen acht verhuizers van Mariaoord, waarna er nog negen appartementen overblijven voor mensen met een verstandelijke beperking.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.