asbestverwijdering op 9 scholen in olst wijhe

Bij negen basisscholen in de gemeente Olst-Wijhe wordt in de loop van december en begin januari in beperkte mate asbesthoudende materialen verwijderd. Bijna alle werkzaamheden vinden in de kerstvakantie plaats, voor één school worden deze in de voorjaarsvakantie uitgevoerd. Dit asbest zit in nevenruimtes zoals CV-ruimtes en zolders en levert op dit moment geen direct gevaar op voor de gezondheid van leerkrachten en kinderen. Zowel schoolbesturen als de gemeente willen deze materialen zo snel mogelijk laten verwijderen. Op een aantal scholen hebben de werkzaamheden al plaatsgevonden.

Op initiatief van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is in 2011 het project ‘asbest op scholen’ van start gegaan om – via de scholen – inzicht te krijgen in de aanwezigheid van asbest in schoolgebouwen. In nauwe samenwerking met de schoolbesturen heeft de gemeente asbestinventarisaties laten opstellen voor alle 14 plaatselijke basisscholen. De VO-school “De Capellenborg” in Wijhe valt overigens buiten deze regeling vanwege het recente bouwjaar.

Op negen scholen is in enkele nevenruimten in beperkte mate asbest aangetroffen; een aantal ruimten is daarna uit veiligheidsoverwegingen preventief afgesloten. Het gaat in bijna alle gevallen om CV-ruimtes en zolders. Onlangs zijn de werkzaamheden aanbesteed en er kan op korte termijn tot sanering worden overgegaan.

De plaatselijke schoolbesturen en de gemeente Olst-Wijhe hebben afgesproken de asbesthoudende materialen op korte termijn en op veilige wijze te verwijderen. De sanering wordt voorafgegaan door een laatste onderzoek en metingen. Bij de verwijdering wordt rekening gehouden met medegebruikers van schoolgebouwen, zoals kinderopvang en peuterspeelzalen. De besturen hebben de ouders hiervan inmiddels op de hoogte gebracht.

Per school is een plan van aanpak opgesteld. De sanering geschiedt door Hoogeboom Raalte BV, die tijdens de sanering de daarvoor geldende veiligheidsvoorschriften in acht neemt. Na afronding van de werkzaamheden worden opnieuw metingen gedaan waarna de gesaneerde ruimten vrijgegeven kunnen worden.

Hieronder staat het overzicht van de geplande verwijderingswerkzaamheden:

KBS St. Aloysius, Boskamp – Kerstvakantie

OJS De Klimboom, Boskamp – Kerstvakantie

Openbare A. Bosschool, Wesepe – Week 51

OBS De Holsthoek, Den Nul – Kerstvakantie

OBS Elshof, Elshof – Kerstvakantie

OBS Tellegen, Wijhe – Week 50

CBS Prins Willem Alexander, Olst – Week 50

OBS Ter Stege, Olst – Week 51 + Kerstvakantie

KBS St. Willibrord, Olst – Kerstvakantie + Voorjaarsvakantie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.