zee van licht geen verspilling

Provincie Overijssel wil dat de nacht weer nacht wordt en dat we beter met energie omspringen. Lichten in kantoorgebouwen ’s avonds en ’s nachts uit dus, maar wie ’s avonds langs het provinciehuis in Zwolle rijdt, ziet dat daar de lampen vaak nog volop branden. Energieverspilling? Nee, vindt de provincie.

Derk Moor, woordvoerder van commissaris der koningin Ank Bijleveld, legt uit waarom de lampen in het provinciehuis ook buitenkantooruren volop branden. “Tot 19.00 uur kan er gewerkt worden, daarna gaat de hoofdverlichting uit. Het lijkt daarna nog steeds dat alle lampen branden, maar dat komt omdat het zo’n transparant gebouw is.”

In het provinciehuis is in het bestuursgedeelte zoveel mogelijk met open ruimtes gewerkt, weinig muren dus. “Daardoor lijkt het dat er veel lampen aan zijn, maar om 19.00 uur gaat tachtig procent van de verlichting al uit. De beveiliging werkt tot 21.30 uur, daarna gaat de rest van de verlichting uit.

Daarnaast stelt Moor dat er flink door de provincie op het energieverbruik wordt gelet. “Ondanks het feit dat alle lampen tot 19.00 uur branden, heeft het gebouw een A+ label. Bij de receptie hangen schermen die continu het energieverbruik in beeld brengen. We werken in een gebouw van veertig jaar oud, maar nog is het één van de meest zuinige overheidsgebouwen van het land.”

Of de lampen niet wat eerder uit kunnen, als er op een afdeling niet meer gewerkt wordt? “We werken alleen maar met spaarlampen. Het is duurder om een lamp die uit staat regelmatig aan te doen dan om hem te laten branden. Je beperkt daardoor namelijk de levensduur.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.