sv heeten mag niet inspreken dan maar hier

Harry Oosterhuis, voorzitter van SV Heeten wilde morgen tijdens de raadsvergadering van Raalte inspreken in verband met de kunstgrasvelden die zijn vereniging wel of niet krijgt. Dat was hem ook geadviseerd door raadsleden. Maar toen kwam daar vanmiddag ineens een mail van de griffie dat dat technisch meer mogelijk is. Sinds mei vorig jaar mag je de politiek in Raalte niet meer toespreken.

“Nou, dan moet het maar via jullie”, aldus Harry Oosterhuis. “Dan weet de politiek in elk geval wat ik had willen zeggen.” Hieronder de tekst die Oosterhuis wilde inspreken:

Geachte voorzitter en raad.

Mijn naam is Harry Oosterhuis voorzitter van de Sv Heeten.

Dank voor de gelegenheid om iets tegen U te mogen zeggen over dit onderwerp.

Ik wil niet terugkijken daar is al genoeg over gezegd.

Ook ik ben van de generatie die voetballen op kunstgras heel lang kolder vond, want wij speelden toch ook altijd op gras. Echter als voorzitter van de Sv Heeten, heb ik de mening hierover bij onze leden, maar ook bij mij, razend snel zien veranderen. We kunnen er nu eigenlijk niet meer op wachten.

Was het in het begin alleen maar een capaciteits- en trainingsveld-verhaal. Nu is het ook een kwaliteits- en hoofdveld-verhaal. De verenigingen om ons heen zullen U dit kunnen beamen.

Een sprekende reactie van een onzer leden op Salland Centraal en zo herkenbaar voor alle oud voetballers ook onder U :

“Augustus- September mooi gras–Oktober dunner grasveld, November modder, December tot Februari modder en bevroren modder, Maar April zand, Mei stuifzand.”

Dat accepteren onze leden niet langer, men weet dat het anders kan, en in de buurtdorpen ook anders gaat. Waarom zij wel ?

Maar ook willen velen liever, nu al, niet meer op die “knollenvelden” spelen nu de kwaliteit van kunstgras het niveau van gras benadert. Ook zij willen tikken als Barcelona, zonder dat het polletje in de weg zit.

Vanaf het eerste gesprek geëntameerd door Sportzaken van de Gemeente Raalte leefden wij in de veronderstelling dat er in 2015 kunstgras zou liggen. Met alle voetbalvoorzitters werden we het in goed overleg met sportzaken eens over de prioriteiten. Heeten, Mariënheem en Nieuw Heeten zouden de rij sluiten.

Voor het feit dat door veranderende omstandigheden Rohda eerder het 2e kunstgrasveld kreeg dan afgesproken was, konden we nog wel begrip opbrengen. Broekland en SDOL kregen ook hun veld en daarna waren wij aan de beurt. Dachten we.

We kregen er lucht van dat bij het vast stellen van de perspectiefnota, B&W er om hun moverende redenen vanaf wilden. Ik weet niet hoeveel wethouders zich inmiddels met dit dossier hebben bezig gehouden, wel weet ik dat er nu weer een nieuweling is die ook meent dat hij er zijn beleid op moet loslaten. Hoe de overdracht is geweest weet ik niet maar beleid is nu Nieuw Heeten wel, Mariënheem en Heeten voorlopig niet.

Ik heb elk gesprek met ons bijgewoond dat hier over ging en kan U dus precies vertellen wat er toen is afgesproken. Geen twijfel, in 2015 heeft elk complex een kunstgrasveld. Iets waaraan ik al die jaren dus ook niet getwijfeld heb.

Neen, ik weet het CDA, het staat niet zwart op wit, het moest ook nog in de volgende meerjarenbegroting worden opgenomen, zei men in 2008. Maar daar werd door niemand aan getwijfeld. Ook niet door CDA.

Gelukkig nam de raad in juni een motie aan die ons steunde en waaruit wij de zekerheid haalden dat er kunstgras kwam. De wethouder zou met ons overleggen en met een concreet voorstel komen.

De mededeling wellicht in 2017 en 2018, is niet concreet, te ver weg en is minder zeker dat de toezegging in 2008, dus waarom zouden we dat dit keer wel geloven.

Ik verzoek hierbij nogmaals, zoals verwoord in onze brief, uiterlijk 2016 te zorgen dat elk sportpark een kunstgrasveld heeft, schep gelijke kansen voor alle sporters in elk dorp. Daarmee geven we U al respijt in de overtuiging dat er dan mogelijkheden zijn.

In het gesprek met de wethouder en in onze brief aan u hebben we al gezegd dat we mogelijkheden zien om in dat geval het geheel naar voren te halen door slim te financieren. Maar zelfs dat was onbespreekbaar.

Ik denk niet dat ik U ervan hoef te overtuigen hoe belangrijk sport en met name voetbal is voor het sociale leven in de dorpen. Anders vraag het maar aan Uw kiezers, maar U woont er zelf. Ik hoef U denk ik er ook niet van te overtuigen dat maar weinig investeringen zoveel sociaal rendement hebben dan investeringen in de sport.

Over investeringen gesproken waar praten we over, bij een kostprijs van 400.000 en een looptijd van 20 jaar hebben we het over 20.000 per jaar. Dat kan en mag het probleem niet zijn.

Dames, heren raadsleden, ik reken op Uw gezond verstand, ik ben wars van politieke spelletjes, ga altijd voor het beste en met Uw steun hebben we tegen zeer acceptabele investeringen kunstgras in alle dorpen. Zoals beloofd . Dank voor uw aandacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.