sloten en weteringen klaar voor winter

Het Waterschap Groot Salland is bijna klaar met de maaiwerkzaamheden aan waterbodems en oevers van sloten, weteringen en kanalen in haar werkgebied. Dit betekent dat het maaiseizoen bijna voorbij is en de watergangen in West-Overijssels er schoon bij liggen. Dat is nodig, omdat met de winter in aantocht de neerslag toeneemt. Het waterschap voert maaiwerkzaamheden uit om te voorkomen dat watergangen dichtgroeien. Er moet voldoende water doorheen kunnen stromen om wateroverlast of juist verdroging te voorkomen. Groot Salland maait ongeveer 2000 kilometer watergangen gemiddeld ruim twee keer per jaar.

Onderhoud van de watergangen betekent dat waterplanten, riet, takken en vuil die de water aan- en afvoer belemmeren, worden verwijderd. Daarnaast worden zogeheten ‘duikers’ schoongemaakt. Dit zijn buizen die onder wegen of toegangsdammen lopen en zo watergangen met elkaar verbindt. Om watergangen voldoende op diepte te houden, voert het waterschap naast de maaiwerkzaamheden ook kleine baggerwerkzaamheden uit. Hiermee gaan medewerkers de komende maanden aan de slag. Tevens wordt onderhoud verricht aan gemalen, stuwen en bruggen én worden waterbergingen aangepakt, zodat ze weer optimaal de wintermaanden in gaan.

Om rekening te houden met de Gedragscode Flora- en Faunawet worden tijdens de werkzaamheden bepaalde plekken ontzien. Het gaat dan bijvoorbeeld om locaties met bijzondere soorten flora, zoals kievitsbloemen en kruipend moerasscherm, en fauna, zoals bittervoorns, modderkruipers en diverse soorten vogels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.