rohdaman ge nijboer overleden

Gé Nijboer, een van de iconen van Rohda Raalte, is overleden. Nijboer woonde de laatste jaren van zijn leven in verzorgingstehuis Swaenewoerd in Raalte.

Nijboer was na de oorlog een van de grondleggers van het jeugdvoetbal bij Rohda. In het boek ’75 jaar recht op het doel af’ schrijft Rohda dat het spreekwoord ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ vermoedelijk is uitgevonden door Gé.

Bij zijn aantreden in het bestuur eiste hij dat Rohda een open vereniging zou worden, met niet alleen leden van middenstanders uit het centrum van Raalte, maar met leden uit heel Raalte. Rohda is nu een van de grootste verenigingen van Nederland, met een heel grote jeugdafdeling.

Als dank voor de verdiensten van Gé Nijboer werd al bij zijn leven het Gé Nijboer toernooi opgezet, een jaarlijks terugkerend toernooi voor de jeugd. Afgelopen september werd dat voor de 33ste keer gehouden. 1000 Jeugdvoetballers waren actief op de Rohdavelden.

Gé Nijboer was bij dat toernooi zelf niet meer aanwezig vanwege zijn zwakke gezondheid, maar hij volgde alles nog wel op de voet.

In de oorlog was Nijboer betrokken bij een executiedreiging door de Duitsers. Aan het eind van de oorlog, toen de Canadezen oprukten, probeerden de Duitsers dat nog met een wanhoopsdaad tegen de houden. Nijboer was een van de mensen die in een boerderij tussen Raalte en Heino gegijzeld werden en moest van Heino naar Zwolle lopen. Wegens de Engelse ziekte in zijn jeugd had hij al een zwak been, aan die bedreigende wandeling heeft hij toen een blijvende handicap aan dat been overhouden. Maar de executiedreigingen door de Duitsers zijn kort voor de bevrijding niet uitgevoerd.

Nijboer is 90 jaar geworden. De avondwake is woensdag om 19.00 uur. De uitvaart donderdag vanaf half elf, beiden in de Kruisverheffing in Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.